Knowledge Booster: CBT ASTE LDCE 2023 QUESTION PAPER Edition (21 Feb 2026)
Welcome to today's CBT ASTE LDCE 2023 QUESTION PAPER Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Which one of the following descriptions appears on IPS Status Monitoring Panel in ASM Room, when IPS Battery Bank Level is at 70% Depth of Discharge? जब आईपीएस बैटरी बैंक का डिस्चार्ज स्तर 70% होता है, तो एएसएम कक्ष में आईपीएस स्टेटस मॉनिटरिंग पैनल पर निम्नलिखित में से कौन सा विवरण दिखाई देता है?
- A) Start Generator
- B) Emergency Start Generator
- C) System Shut Down
- D) Call S&T Staff
Correct Answer: System Shut Down
Q2. Which is the fastest train in India? भारत में सबसे तेज ट्रेन कौन सी है?
- A) Gatiman Express
- B) Vande Bharat Express
- C) Bhopal-Delhi Shatabdi Express
- D) Tejas Express
Correct Answer: Vande Bharat Express
Q3. In Automatic Signalling Section, once the Axle Counter system has failed,which type of ‘Reset’ is required to be provided for resetting the Axle Counters? स्वचालित सिग्नलिंग अनुभाग में, एक्सल काउंटर सिस्टम के विफल होने पर, एक्सल काउंटरों को रीसेट करने के लिए किस प्रकार का 'रीसेट' प्रदान करना आवश्यक है?
- A) Conditional Reset
- B) Preparatory Reset
- C) Local Reset
- D) Auto Reset
Correct Answer: Preparatory Reset
Q4. In case of provision -48V DC for IP-Exchange, 2 sets of Telecom SMPS chargers along with 2 sets of batteries shall be provided to ensure minimum "X" hours of back up at each location. What is the stipulated minimum value of "X" as per IR- Telecom Manual-2021? आईपी-एक्सचेंज के लिए -48V डीसी की व्यवस्था होने पर, प्रत्येक स्थान पर न्यूनतम "X" घंटे का बैकअप सुनिश्चित करने के लिए टेलीकॉम एसएमपीएस चार्जर के 2 सेट और बैटरी के 2 सेट उपलब्ध कराए जाने चाहिए। आईआर-टेलीकॉम मैनुअल-2021 के अनुसार "X" का निर्धारित न्यूनतम मान क्या है?
- A) 4 Hour
- B) 8 Hour
- C) 12 Hour
- D) 24 Hour
Correct Answer: 12 Hour
Q5. Which of the following devices is used to connect two or more different Networks? निम्नलिखित में से किस उपकरण का उपयोग दो या दो से अधिक भिन्न नेटवर्कों को जोड़ने के लिए किया जाता है?
- A) Switch
- B) Hub
- C) Repeater
- D) Gateway
Correct Answer: Gateway
Q6. In terms of area, which amongst the followings is the largest state of India? क्षेत्रफल की दृष्टि से, निम्नलिखित में से कौन सा भारत का सबसे बड़ा राज्य है?
- A) Madhya Pradesh
- B) Maharashtra
- C) Rajasthan
- D) Uttar Pradesh
Correct Answer: Rajasthan
Q7. What is the Pick-Up Voltage and Current (approximately) of QBAT Track Relay? QBAT ट्रैक रिले का पिक-अप वोल्टेज और करंट (लगभग) कितना है?
- A) 1.40 Volts & 140 mAmp
- B) 1.40 Volts & 175 mAmp
- C) 1.75 Volts & 140 mAmp
- D) 1.75 Volts & 175 mAmp
Correct Answer: 1.75 Volts & 175 mAmp
Q8. What is not true about Internet Protocol Multi-Protocol Label Switching (IP-MPLS)? इंटरनेट प्रोटोकॉल मल्टी-प्रोटोकॉल लेबल स्विचिंग (IP-MPLS) के बारे में क्या सच नहीं है?
- A) It is a routing technique in data networks that directs data from one node to the next node based on labels
- B) The labels are attached to the data packets for transport of data
- C) The labels identify the established paths between end points
- D) It cannot encapsulate the data packets of different network protocols
Correct Answer: It cannot encapsulate the data packets of different network protocols
Q9. In Multiple Aspect Colour Light Signalling section, for speed in excess of 15 Kmph, which of the following type/s of Route indicator/s can be used? मल्टीपल एस्पेक्ट कलर लाइट सिग्नलिंग सेक्शन में, 15 किमी प्रति घंटे से अधिक की गति के लिए, निम्नलिखित में से किस प्रकार के रूट इंडिकेटर का उपयोग किया जा सकता है?
- A) Direction (Junction) type Route Indicator
- B) Multi-Lamp type Route Indicator
- C) Stencil type Route Indicator
- D) All the above options i.e. (1), (2) & (3) are correct
Correct Answer: Direction (Junction) type Route Indicator
Q10. Which Indian playback singer, lyricist & musician was conferred with Bharat Ratna award in 2019? किस भारतीय पार्श्व गायक, गीतकार और संगीतकार को 2019 में भारत रत्न पुरस्कार से सम्मानित किया गया था?
- A) Bhimsen Joshi
- B) Bhupen Hazarika
- C) Gulzar
- D) Lata Mangeshkar
Correct Answer: Bhupen Hazarika
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!