Knowledge Booster: abbreviation Edition (01 Oct 2026)
Welcome to today's abbreviation Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. HTK stands for ________________ (Hint: workshop Accounts) HTK का मतलब है ________________ (संकेत: कार्यशाला खाते)
- A) Head Time Keeper
- B) Hospital Time Keeper
- C) Head Team Keeper
- D) Head Training Keeper
Correct Answer: Head Time Keeper
Q2. The full form of DEMU is DEMU का पूरा नाम है
- A) Diesel Electrical Metro Unit
- B) Dual Engine Major Unit
- C) Diesel Electrical Multiple Unit
- D) Dual Electrical Major Unit
Correct Answer: Diesel Electrical Multiple Unit
Q3. What is the full form of RSPB? | RSPB का पूरा नाम क्या है?
- A) Railway Sports Promotion Board
- B) Railway Sports Performance Board
- C) Railway Staff Promotion Board
- D) Railway Sports Programme Board
Correct Answer: Railway Sports Promotion Board
Q4. IGOT stands for ____________ (Hint: Training) IGOT का मतलब ____________ है (संकेत: प्रशिक्षण)
- A) Integrated General Online Training
- B) Integrated Government Official Training
- C) Internal Government Online Training
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q5. IED stands for _________________ (in the context of RITES Incentive Scheme in Railway Workshops) आईईडी का मतलब _________________ है (रेलवे कार्यशालाओं में आरआईटीईएस प्रोत्साहन योजना के संदर्भ में)
- A) Industrial Engineering Department
- B) Incentive Employees Department
- C) Industrial Employees Department
- D) Incentive Engineering Department
Correct Answer: Industrial Engineering Department
Q6. RDN stands for ______________ (in the context of NFR) RDN का मतलब ______________ है (NFR के संदर्भ में)
- A) Rail Development Network
- B) Railway Display Network
- C) Railway Department Network
- D) Rail Display New (initiative)
Correct Answer: Railway Display Network
Q7. FIBA means FIBA का अर्थ है
- A) Failure Indication and Brake Application
- B) Future indication of brakes application
- C) Federation of International bank Association
- D) Federation of International base ball association
Correct Answer: Failure Indication and Brake Application
Q8. What is the full form of SPE? | एसपीई का पूरा नाम क्या है?
- A) Special Police Establishment
- B) Special Protection Establishment
- C) State Police Establishment
- D) Special Railway Establishment
Correct Answer: Special Police Establishment
Q9. O&M Unit stands for _____________ Unit ओ एंड एम यूनिट का मतलब _____________ यूनिट है
- A) Organization & Method
- B) Operations & Maintenance
- C) Organization & Management
- D) Operations & Management
Correct Answer: Organization & Method
Q10. SPE stands for ________________ (Hint: Investigation agency for loss of cash, stores or other railway property) एसपीई का मतलब है ________________ (संकेत: नकदी, सामान या अन्य रेलवे संपत्ति के नुकसान की जांच करने वाली एजेंसी)
- A) Special Police Enquiry
- B) Secret Police Enquiry
- C) Special Police Establishment
- D) None of these
Correct Answer: Special Police Establishment
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!