Knowledge Booster: GK_OLD Edition (16 Oct 2026)
Welcome to today's GK_OLD Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Which country hosted the two-day summit of European space ministers, dubbed as ‘Space Summit’? [ किस देश ने यूरोपीय अंतरिक्ष मंत्रियों के दो दिवसीय शिखर सम्मेलन की मेजबानी की, जिसे 'अंतरिक्ष शिखर सम्मेलन' कहा गया? ]
- A) France [ फ्रांस ]
- B) Italy [ इटली ]
- C) Spain [ स्पेन ]
- D) Denmark [ डेनमार्क ]
Correct Answer: Spain [ स्पेन ]
Q2. Which country will host the most matches in FIFA World Cup 2026?
- A) Canada
- B) Mexico
- C) United States
- D) Argentina
Correct Answer: United States
Q3. Which of the following litterateurs have been named the recipients of the 58th Jnanpith Award? [ निम्नलिखित में से किस साहित्यकार को 58वें ज्ञानपीठ पुरस्कार के प्राप्तकर्ता के रूप में नामित किया गया है? ]
- A) Kiran Desai and Arvind Adiga [ किरण देसाई और अरविंद अडिगा ]
- B) Kedarnath singh and Vikram Seth [ केदारनाथ सिंह और विक्रम सेठ ]
- C) Gulzar and Jagadguru Rambhadracharya [ गुलज़ार और जगद्गुरु रामभद्राचार्य ]
- D) Vikram Seth and Arvind Adiga [ विक्रम सेठ और अरविंद अडिगा ]
Correct Answer: Gulzar and Jagadguru Rambhadracharya [ गुलज़ार और जगद्गुरु रामभद्राचार्य ]
Q4. Which city is the host of ‘Second edition of Naval Commanders’ Conference, 2023’? [ कौन सा शहर 'नौसेना कमांडर सम्मेलन, 2023 के दूसरे संस्करण' का मेजबान है? ]
- A) New Delhi [ नई दिल्ली ]
- B) Varanasi [ वाराणसी ]
- C) Pune [ पुणे ]
- D) Mussoorie [ मसूरी ]
Correct Answer: New Delhi [ नई दिल्ली ]
Q5. Saksham Valley, recently seen in the news, is a territorial dispute between which two countries? [ हाल ही में समाचारों में देखी गई सक्षम घाटी का क्षेत्रीय विवाद किन दो देशों के बीच है? ]
- A) India & Bhutan [ भारत और भूटान ]
- B) India & Pakistan [ भारत और पाकिस्तान ]
- C) India & Nepal [ भारत और नेपाल ]
- D) China & Pakistan [ चीन और पाकिस्तान ]
Correct Answer: India & Pakistan [ भारत और पाकिस्तान ]
Q6. Which article of the constitution grants the right to reside and settle in any part of the territory of India? [ संविधान का कौन सा अनुच्छेद भारत के किसी भी भाग में निवास करने और बसने का अधिकार देता है? ]
- A) Article 19(1)(e) [ अनुच्छेद 19(1)(ई) ]
- B) Article 19(1)(a) [ अनुच्छेद 19(1)(ए) ]
- C) Article 19(1)(c) [ अनुच्छेद 19(1)(सी) ]
- D) Article 19(1)(f) [ अनुच्छेद 19(1)(एफ) ]
Correct Answer: Article 19(1)(e) [ अनुच्छेद 19(1)(ई) ]
Q7. iCET or International Cooperation and Education on Technology is administered by which ministry? [ iCET या प्रौद्योगिकी पर अंतर्राष्ट्रीय सहयोग और शिक्षा किस मंत्रालय द्वारा प्रशासित है? ]
- A) Ministry of Science and Technology [ विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्रालय ]
- B) Ministry of Education [ शिक्षा मंत्रालय ]
- C) Ministry of External Affairs [ विदेश मंत्रालय ]
- D) Ministry of Commerce [ वाणिज्य मंत्रालय ]
Correct Answer: Ministry of External Affairs [ विदेश मंत्रालय ]
Q8. Which aerospace company recently has signed an agreement with UAE’s Edge Group to collaborate on drones, missiles, and cyber technologies? [ हाल ही में किस एयरोस्पेस कंपनी ने ड्रोन, मिसाइल और साइबर प्रौद्योगिकियों पर सहयोग के लिए यूएई के एज ग्रुप के साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं? ]
- A) Adani Defence [ अदानी रक्षा ]
- B) Tata Advanced Systems Limited [ टाटा एडवांस्ड सिस्टम्स लिमिटेड ]
- C) Aeronautical Development Agency [ वैमानिकी विकास एजेंसी ]
- D) Mahindra Aerospace [ महिंद्रा एयरोस्पेस ]
Correct Answer: Adani Defence [ अदानी रक्षा ]
Q9. Recently, where was the first Nuclear Energy Summit held? [ हाल ही में पहला परमाणु ऊर्जा शिखर सम्मेलन कहाँ आयोजित किया गया? ]
- A) New Delhi [ नई दिल्ली ]
- B) Brussels [ ब्रसेल्स ]
- C) Moscow [ मास्को ]
- D) Beijing [ बीजिंग ]
Correct Answer: Brussels [ ब्रसेल्स ]
Q10. Recently, FICCI organized ‘Cold Chain and Logistics Summit’ at which place? [ हाल ही में, FICCI ने किस स्थान पर 'कोल्ड चेन एंड लॉजिस्टिक्स समिट' का आयोजन किया? ]
- A) Hyderabad [ हैदराबाद ]
- B) New Delhi [ नई दिल्ली ]
- C) Chennai [ चेन्नई ]
- D) Bengaluru [ बेंगलुरु ]
Correct Answer: New Delhi [ नई दिल्ली ]
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!