Knowledge Booster: CMS Edition (17 Oct 2026)
Welcome to today's CMS Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. CMS can work in [ सीएमएस में काम कर सकते हैं ]
- A) Online mode [ ऑनलाइन विधा ]
- B) Offline mode [ ऑफ़लाइन मोड ]
- C) Both A and B [ ए और बी दोनों ]
- D) None of the above [ इनमे से कोई भी नहीं ]
Correct Answer: Both A and B [ ए और बी दोनों ]
Q2. ___________ option is to be applied to get fortnight cumulative hours while crew booking [ ___________ विकल्प लागू किया जाना है, जब क्रू बुकिंग करते समय पखवाड़े संचयी घंटे प्राप्त करने के लिए लागू किया जाता है ]
- A) FIFO [ फीफो ]
- B) FAFO [ फाफो ]
- C) Progressive hours [ प्रगतिशील घंटे ]
- D) Any one of the above [ उपरोक्त में से कोई भी ]
Correct Answer: Progressive hours [ प्रगतिशील घंटे ]
Q3. Username is unique for उपयोगकर्ता नाम अद्वितीय है
- A) Division Console
- B) Lobby Console
- C) Supervisor Console
- D) Both A and B
Correct Answer: Both A and B
Q4. Parameters to be checked in “Fetch crew as per Rule” is [ "नियम के अनुसार क्रू फेट क्रू" में जाँच की जाने वाली पैरामीटर है ]
- A) PME & G and SR [ पीएमई और जी और एसआर ]
- B) Traction, Tech training [ कर्षण, तकनीकी प्रशिक्षण ]
- C) LR, Rest and Loco competency [ LR, REST और LOCO CAPTENCY ]
- D) All of the above [ ऊपर के सभी ]
Correct Answer: All of the above [ ऊपर के सभी ]
Q5. Parameters to be checked in “Fetch crew All” is “सभी क्रू सदस्यों को प्राप्त करें” में जांचे जाने वाले पैरामीटर हैं:
- A) PME
- B) G & SR
- C) Completion Rest
- D) Both A & B
Correct Answer: Both A & B
Q6. Process of sign on crew will be shifted to new TA is called as [ चालक दल पर साइन की प्रक्रिया को नए टीए में स्थानांतरित कर दिया जाएगा ]
- A) Swapping of crew [ चालक दल की अदला -बदली ]
- B) Swapping of TA [ टा की अदला -बदली ]
- C) Resetting of TA [ टीए का रीसेटिंग ]
- D) Both B & C [ दोनों बी एंड सी ]
Correct Answer: Swapping of crew [ चालक दल की अदला -बदली ]
Q7. User password should not contain [ उपयोगकर्ता पासवर्ड में शामिल नहीं होना चाहिए ]
- A) User name and user ID [ उपयोगकर्ता नाम और उपयोगकर्ता आईडी ]
- B) Crew ID [ क्रू आईडी ]
- C) Special Character [ विशेष संप्रतीक ]
- D) All the above [ उपरोक्त सभी ]
Correct Answer: All the above [ उपरोक्त सभी ]
Q8. Who creates the TA टीए कौन बनाता है?
- A) Traffic supervisor
- B) BET
- C) CCC
- D) Both A and C
Correct Answer: Both A and C
Q9. Train pulling timings are _______ for all Lobbies सभी लॉबियों के लिए ट्रेन खींचने का समय _______ है।
- A) Same
- B) Different
- C) Discrimination of on duty supervisor
- D) None of the above
Correct Answer: Different
Q10. Browser for CMS reports CMS रिपोर्टों के लिए ब्राउज़र
- A) cms.indianrail.com.in
- B) cms.indianrailways.go
- C) cms.indianrail.gov.in
- D) 10.60.200.168/cmsreport
Correct Answer: 10.60.200.168/cmsreport
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!