Knowledge Booster: Official_Language Edition (16 Oct 2026)
Welcome to today's Official_Language Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Who is responsible for the compliance of the Official Language Policy in each zone of Indian Railways? [ भारतीय रेलवे के प्रत्येक जोन में राजभाषा नीति के अनुपालन के लिए कौन जिम्मेदार है? ]
- A) Zonal Manager [ आंचलिक प्रबंधक ]
- B) Divisional Manager, [ डिविजनल मैनेजर, ]
- C) Station Master, [ स्टेशन मास्टर, ]
- D) Chief Rajbhasha Adhikari [ मुख्य राजभाषा अधिकारी ]
Correct Answer: Chief Rajbhasha Adhikari [ मुख्य राजभाषा अधिकारी ]
Q2. केन्द्रीय अनुवाद ब्यूरो की स्थापना कब हुई? When was the Central Translation Bureau established?
- A) 1960
- B) 1980
- C) 1990
- D) 1971
Correct Answer: 1971
Q3. राजभाषा अधिनियम मे कुल कितनी धारायें हैं ? How many sections are there in the Official Language Act?
- A) 7
- B) 8
- C) 9
- D) 10
Correct Answer: 9
Q4. नगर राजभाषा कार्यान्वयन समिति की वर्ष में कितनी बैठकें होनी चाहिए ? How many meetings should the Municipal Official Language Implementation Committee hold in a year?
- A) 3
- B)
- C) 2
- D) 4
Correct Answer: 2
Q5. खड़ी बोली के प्रथम प्रसिद्ध कवि कौन थे ? Who was the first famous poet of Khari Boli?
- A) सूरदास
- B) नंददास
- C) मीरा बाई
- D) अमीर खुसरो
Correct Answer: अमीर खुसरो
Q6. भारत के सर्वोच्च न्यायालय में मुख्य रूप से कौन सी भाषा का उपयोग होता है? Which language is mainly used in the Supreme Court of India?
- A) हिंदी
- B) अंग्रेजी
- C) उर्दू
- D) बांग्ला
Correct Answer: अंग्रेजी
Q7. What is the award for story collections in Hindi? हिंदी में लिखी गई कहानियों के संग्रह के लिए कौन सा पुरस्कार दिया जाता है?
- A) Sahitya Akademi Award
- B) Munshi Premchand Award
- C) Vyas Samman
- D) Jnanpith Award
Correct Answer: Munshi Premchand Award
Q8. Rs 4000/-Cash award is given for passing Hindi Stenography examination under Hindi teaching scheme by हिंदी शिक्षण योजना के अंतर्गत हिंदी स्टेनोग्राफी परीक्षा उत्तीर्ण करने पर 1600 रुपये का नकद पुरस्कार दिया जाता है।
- A) 90% & 88%
- B) 95% & 92%
- C) 97% & 95%
- D) 99% & 97%
Correct Answer: 95% & 92%
Q9. अपने विचारों को प्रकट करने के लिए हमें किसकी आवश्यकता होती हैं? What do we need to express our thoughts?
- A) वर्ण
- B) लिपि
- C) भाषा
- D) अक्षर
Correct Answer: भाषा
Q10. यूनिकोड इनकोडिंग के लिए कितने बाईट का प्रयोग करता है ? UTF-16 How many bytes does Unicode use for encoding? UTF-16
- A) 8
- B) 4
- C) 2
- D) 1
Correct Answer: 2
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!