Knowledge Booster: EXPENDITURE Edition (17 Oct 2026)
Welcome to today's EXPENDITURE Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Statistics Organisation In charge – Director Statistics & Economics works under the Control of _____ (Railway Board) सांख्यिकी संगठन प्रभारी - निदेशक सांख्यिकी एवं अर्थशास्त्र _____ (रेलवे बोर्ड) के नियंत्रण में काम करता है
- A) CRB & CEO
- B) Member / O&BD
- C) Senior Economic Advisor
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q2. DAB - Dispute Adjudication Board consists of ______________ डीएबी - विवाद न्यायनिर्णयन बोर्ड में ______________ शामिल हैं
- A) 3 Retired Railway Officers (not below the rank of JAG)
- B) 3 Retired Railway Officers (not below the rank of SAG)
- C) 3 Railway Officers (not below the rank of JAG)
- D) 3 Railway Officers (not below the rank of SAG)
Correct Answer: 3 Retired Railway Officers (not below the rank of SAG)
Q3. First document in the order of precedence is ------- वरीयता क्रम में पहला दस्तावेज़ है --------
- A) GCC for Works
- B) LOA - Letter of Award
- C) Schedule of Rates, Items & Quantities
- D) Special Conditions of Contract
Correct Answer: LOA - Letter of Award
Q4. On expiry of Lease / LIcense / Way Leave agreement, further renewal up to _____________ or for a period as stipulated in the Agreement can be done based on the mutual agreement between Railway and the Party. लीज/लाइसेंस/वे लीव समझौते की समाप्ति पर, रेलवे और पार्टी के बीच आपसी समझौते के आधार पर _____________ तक या समझौते में निर्धारित अवधि के लिए आगे नवीनीकरण किया जा सकता है।
- A) 25 years
- B) 35 years
- C) 99 years
- D) None of the above
Correct Answer: 35 years
Q5. Monetary limit for calling EPC tenders is Rupees ________________ ईपीसी निविदाएं बुलाने की मौद्रिक सीमा ________________ रुपये है
- A) 100 Crores
- B) 500 Crores
- C) 1000 Crores
- D) No limit
Correct Answer: No limit
Q6. Rent Rolls for Residential Quarters is prepared in __________ (copies) आवासीय क्वार्टरों के लिए किराया रोल __________ (प्रतियाँ) में तैयार किया जाता है
- A) Duplicate
- B) Triplicate
- C) Quadruplicate
- D) None of these
Correct Answer: Triplicate
Q7. The amount of EMD is ________, if the value of work is Rs. 300 Crores यदि कार्य का मूल्य रु. है तो ईएमडी की राशि ________ है। 300 करोड़
- A) Rs. 1 Crore
- B) Rs. Rs.151.50 Lakhs
- C) Rs. Rs. 6 Crores
- D) Rs. Rs. 1.5 Crore
Correct Answer: Rs. 1 Crore
Q8. Plan Heads for LC Gates & ROB are _____ & _____ एलसी गेट्स और आरओबी के लिए योजना प्रमुख _____ और _____ हैं
- A) 29 & 30
- B) 17 & 18
- C) 41 & 42
- D) 21 & 22
Correct Answer: 29 & 30
Q9. Sanctioned Works costing below Rs. 50 Crores are exhibited in the Pink Book under the heading __________ रुपये से कम लागत वाले स्वीकृत कार्य। पिंक बुक में शीर्षक __________ के तहत 50 करोड़ रुपये प्रदर्शित हैं
- A) Itemized works
- B) LAW - List of Approved Works
- C) Lumpsum Works
- D) None of the above
Correct Answer: LAW - List of Approved Works
Q10. Statistics: Central charges are _________ सांख्यिकी: केंद्रीय शुल्क _________ हैं
- A) Erstwhile Demands 01 to 03
- B) Erstwhile Demand 01
- C) Erstwhile Demands 01, 02 & 15
- D) Erstwhile Demands 01 & 02
Correct Answer: Erstwhile Demands 01 & 02
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!