Knowledge Booster: CMS Edition (17 Oct 2026)
Welcome to today's CMS Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Train pulling timings are _______ for all Lobbies सभी लॉबियों के लिए ट्रेन खींचने का समय _______ है।
- A) Same
- B) Different
- C) Discrimination of on duty supervisor
- D) None of the above
Correct Answer: Different
Q2. Who is authorized for crew grading [ क्रू ग्रेडिंग के लिए कौन अधिकृत है ]
- A) CCC [ सीसीसी ]
- B) CLI [ स्वामी ]
- C) Any one of A & B [ A & B का कोई भी ]
- D) Branch officer [ शाखा अधिकारी ]
Correct Answer: CLI [ स्वामी ]
Q3. Parameters to be checked in “Fetch crew as per Rule” is “नियम के अनुसार क्रू को लाना” में जांचे जाने वाले पैरामीटर हैं:
- A) PME & G and SR
- B) Traction, Tech training
- C) LR, Rest and Loco competency
- D) All of the above
Correct Answer: All of the above
Q4. ___________ is responsible for Crew booking in CMS [ ___________ CMS में चालक दल की बुकिंग के लिए जिम्मेदार है ]
- A) TNC [ टीएनसी ]
- B) Supervisor [ पर्यवेक्षक ]
- C) Both [ दोनों ]
- D) CCC [ सीसीसी ]
Correct Answer: TNC [ टीएनसी ]
Q5. Routes can be created at [ मार्गों पर बनाया जा सकता है ]
- A) Depot level [ डिपो स्तर ]
- B) Division level [ विभाजन स्तर ]
- C) Zonal level [ आंचलिक स्तर ]
- D) CRIS/NDLS [ संकट/ndls ]
Correct Answer: CRIS/NDLS [ संकट/ndls ]
Q6. User password should not contain उपयोगकर्ता पासवर्ड में ये शामिल नहीं होना चाहिए
- A) User name and user ID
- B) Crew ID
- C) Special Character
- D) All the above
Correct Answer: All the above
Q7. The concept of crew serve call given from station A, but crew need to sign on at station B is called [ स्टेशन ए से दिए गए क्रू की सेवा कॉल की अवधारणा, लेकिन क्रू को स्टेशन बी पर हस्ताक्षर करने की आवश्यकता है ]
- A) Parent Lobby [ अभिभावक लॉबी ]
- B) Sister Lobby [ बहन लॉबी ]
- C) HQ Lobby [ मुख्यालय लॉबी ]
- D) Both A & B [ दोनों ए एंड बी ]
Correct Answer: Sister Lobby [ बहन लॉबी ]
Q8. Sign-ON and Sign-OFF approval given by [ साइन-ऑन और साइन-ऑफ अनुमोदन द्वारा दिया गया ]
- A) TNC [ टीएनसी ]
- B) Traffic supervisor [ यातायात पर्यवेक्षक ]
- C) CCC [ सीसीसी ]
- D) Not required any approval [ किसी भी अनुमोदन की आवश्यकता नहीं है ]
Correct Answer: Not required any approval [ किसी भी अनुमोदन की आवश्यकता नहीं है ]
Q9. Who creates the TA [ जो टा बनाता है ]
- A) Traffic supervisor [ यातायात पर्यवेक्षक ]
- B) BET [ बेट ]
- C) CCC [ सीसीसी ]
- D) Both A and C [ ए और सी दोनों ]
Correct Answer: Both A and C [ ए और सी दोनों ]
Q10. Parameters to be checked in “Fetch crew as per Rule” is [ "नियम के अनुसार क्रू फेट क्रू" में जाँच की जाने वाली पैरामीटर है ]
- A) PME & G and SR [ पीएमई और जी और एसआर ]
- B) Traction, Tech training [ कर्षण, तकनीकी प्रशिक्षण ]
- C) LR, Rest and Loco competency [ LR, REST और LOCO CAPTENCY ]
- D) All of the above [ ऊपर के सभी ]
Correct Answer: All of the above [ ऊपर के सभी ]
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!