Knowledge Booster: EXPENDITURE Edition (17 Oct 2026)
Welcome to today's EXPENDITURE Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Plan Head Co-ordinator for Plan head 11 is _______ (AFA 70% Exam 2025 Second batch) योजना प्रमुख 11 के लिए योजना प्रमुख समन्वयक _______ हैं (एएफए 70% परीक्षा 2025 द्वितीय बैच)
- A) PCOM
- B) PCE
- C) GM
- D) DRM
Correct Answer: PCOM
Q2. In Model SOP (Schedule of Powers), Part C covered about ______ एसओपी (शक्तियों की अनुसूची) में, भाग सी में ______ के बारे में बताया गया है
- A) Works
- B) Establishment
- C) Medical
- D) Miscellaneous
Correct Answer: Miscellaneous
Q3. DLP stands for _________________ (in EPC contracts) डीएलपी का मतलब _________________ है (ईपीसी अनुबंधों में)
- A) Defects Liability Protection
- B) Damages Liability Period
- C) Damages Liability Protection
- D) Defects Liability Period
Correct Answer: Defects Liability Period
Q4. RRSK - Rashtriya Rail Sanraksha Kosh was created in the year ____________ for a period of five years (as extended from time to time by Ministry of Finance) to fund critical safety related works (Source: 715{D} F) आरआरएसके - राष्ट्रीय रेल संरक्षा कोष महत्वपूर्ण सुरक्षा संबंधी कार्यों को वित्तपोषित करने के लिए वर्ष ____________ में पांच साल की अवधि (वित्त मंत्रालय द्वारा समय-समय पर विस्तारित) के लिए बनाया गया था (स्रोत: 715 {डी} एफ)
- A) 2016-17
- B) 2015-16
- C) 2017-18
- D) 2018-19
Correct Answer: 2017-18
Q5. E - Tender forms shall be issued to all Tenderers. The cost charged is ____________ सभी निविदाकारों को ई-निविदा प्रपत्र जारी किए जाएंगे। लगाई गई लागत ____________ है
- A) Rs. 500
- B) Rs. 100
- C) Rs. 1000
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q6. In EPC Contracts, PG - Performance Guarantee is called as ___________ ईपीसी अनुबंधों में, पीजी - प्रदर्शन गारंटी को ___________ कहा जाता है
- A) Performance Guarantee
- B) Performance Security
- C) Retention Guarantee
- D) Retention Money
Correct Answer: Performance Security
Q7. Detailed estimates of all the Works in the Project are collectively known as ________ (Hint: Projects Construction) परियोजना में सभी कार्यों के विस्तृत अनुमान को सामूहिक रूप से _______ के रूप में जाना जाता है (संकेत: परियोजना निर्माण)
- A) Detailed Estimates
- B) Completion Estimate
- C) Construction Estimate
- D) Project Abstract Estimate
Correct Answer: Construction Estimate
Q8. Departmental Charges - Which of the following is incorrect विभागीय आरोप - निम्नलिखित में से कौन सा गलत है
- A) Distinction of with & without Block works removed in case of Electrical and S&T Works
- B) Covers Departmental Manpower & Hired Manpower of Projects
- C) Gazetted portion should not be more than 50%
- D) Consists of Establishment & Non Establishment
Correct Answer: Consists of Establishment & Non Establishment
Q9. In Works Contracts, the Bid Capacity formulae is ___________ कार्य अनुबंधों में, बोली क्षमता सूत्र ___________ है
- A) (A x N x 2) minus 0.33 x N x B
- B) (A x N x 3) minus 0.33 x N x B
- C) (A x N x 2) minus 0.25 x N x B
- D) (A x N x 3) minus 0.25 x N x B
Correct Answer: (A x N x 2) minus 0.33 x N x B
Q10. The Average Annual Cost of Service also includes _________________ सेवा की औसत वार्षिक लागत में _________________ भी शामिल है
- A) Annual sinking fund to Depreciation Fund
- B) Annual Interest charges on the cost of the Asset
- C) Both A & B
- D) None of the above
Correct Answer: Annual sinking fund to Depreciation Fund
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!