Knowledge Booster: S_T_Signal Edition (17 Oct 2026)
Welcome to today's S_T_Signal Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The process that does not involve metal removal is वह प्रिक्रया जो धात को हटाती नही ह, वह प्रिक्रया ा ह?
- A) Boring बोरग
- B) Milling िमिलग
- C) Bending बिडग
- D) Turning टिनग
Correct Answer: Bending बिडग
Q2. In double line block instrument, type of relay to be used in the line circuit for block working is ______________. डबल लाइन ब्लॉक इंस्ट्रूमेंट में, ब्लॉक वर्किंग के लिए लाइन सर्किट में उपयोग किए जाने वाले रिले का प्रकार ______________ है।
- A) Q style latch relay
- B) DC 3 position polarised line relay
- C) QSPA
- D) none of the options
Correct Answer: DC 3 position polarised line relay
Q3. At what stage will interlocking between conflicting routes is achieved by means of a route interlocking electric circuit? परस्पर विरोधी मार्गों के बीच अंतर्संबंध किस चरण में मार्ग अंतर्संबंध विद्युत परिपथ के माध्यम से प्राप्त किया जाएगा?
- A) Initiation stage.
- B) Control Stage
- C) Checking Stage
- D) Locking Stage
Correct Answer: Initiation stage.
Q4. The S&T work that shall be completed before issue of certificate for 2.2 KV anti theft charging __________. CBT ASTE 2025 70% 2.2 केवी एंटी-थेफ्ट चार्जिंग प्रमाणपत्र जारी होने से पहले पूर्ण किए जाने वाले विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी कार्य __________. CBT ASTE 2025 70%
- A) replacement of DC track and line relays by AC immunised relays डी
- B) supply of insulated tools to maintenance staff
- C) provision of wire mesh screens as prescribed
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Q5. Maximum permissible load on 200AH cell is 200AH सेल पर अधिकतम अनुमेय भार है
- A) 20A
- B) 12A
- C) 10A
- D) 24A
Correct Answer: 20A
Q6. In a station provided with MSDAC, if any track section fails and its corresponding supervisory section is clear then ____. ASTE 70% 2025 एमएसडीएसी से सुसज्जित स्टेशन में, यदि कोई ट्रैक खंड विफल हो जाता है और उसका संबंधित पर्यवेक्षण खंड सुचारू है तो ____। ASTE 70% 2025
- A) the track section is treated as failed and manual reset applied
- B) the failed track section is automatically reset
- C) Supervisory section being clear is used to indicate to the Station Master that the track section is failed
- D) none of the options
Correct Answer: the failed track section is automatically reset
Q7. Plug in type track relays on completion of 12 year, in the normal course, shall? प्लग-इन प्रका र के के ट्रै ट्रैट्रैक रि ले ले को 12 वर्ष र्ष पू पूरे रे हो ने ने पर, सा मा न्य रूप से से 12 वर्ष पूरे होने पर, सामान्य पाठ्यक्रम में, टाइप ट्रैक रिले प्लग इन करें?
- A) be overhauled and used
- B) be replaced
- C) with PCSTE's approval can be used beyond 12 years
- D) with Sr.DSTE's approval can be used beyond 12 years
Correct Answer: be replaced
Q8. Tachometer is used to measure _____________. ASTE 70% 2025 टैकोमीटर का उपयोग ____________ मापने के लिए किया जाता है। ASTE 70% 2025
- A) Specific gravity of water
- B) Wind velocity
- C) Distance between spokes of a wheel
- D) Speed of the moving wheel
Correct Answer: Speed of the moving wheel
Q9. As per IRSEM-2021, as a general arrangement, normally Air Conditioning may be provided for every signalling interlocking (PI/RRI) installation having more than "X" no. of signalling routes. What shall be the value of "X" amongst the followings? आईआरएसईएम-2021 के अनुसार, सामान्य व्यवस्था के तहत, "X" से अधिक सिग्नलिंग मार्गों वाले प्रत्येक सिग्नलिंग इंटरलॉकिंग (PI/RRI) इंस्टॉलेशन के लिए सामान्यतः एयर कंडीशनिंग की व्यवस्था की जा सकती है। निम्नलिखित में से "X" का मान क्या होगा?
- A) 50 Routes
- B) 100 Routes
- C) 200 Routes
- D) mandatorily, for all routes
Correct Answer: 100 Routes
Q10. What is the instrument used for checking colour coordinates of LED signal unit? एलईडी सिग्नल यूनिट के रंग निर्देशांकों की जांच के लिए किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?
- A) Chroma meter
- B) OTDR
- C) Oscilloscope
- D) Spectrometer
Correct Answer: Chroma meter
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!