Knowledge Booster: abbreviation Edition (07 Sep 2026)
Welcome to today's abbreviation Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. SPIC stands for __________________ (indian Railways) SPIC का पूरा नाम __________________ (भारतीय रेलवे) है।
- A) Self-Projected Inspection Car
- B) Self-Propelled Inspection Carriage
- C) Self-Propelled Inspection Car
- D) Self-Propelled Inspection Coach
Correct Answer: Self-Propelled Inspection Car
Q2. In DFCCIL, D stands for _____ डीएफसीसीआईएल में, डी का अर्थ _____ है।
- A) Dedicated
- B) Diesel
- C) Disability
- D) Design
Correct Answer: Dedicated
Q3. FRED [ फ्रेड ]
- A) Flashing Red End Device [ फ़्लैशिंग रेड एंड डिवाइस ]
- B) Flashing Rear End Device [ फ्लैशिंग रियर एंड डिवाइस ]
- C) None of this [ इस में से कोई नहीं ]
- D) Flashing Rear End Device [ फ्लैशिंग रियर एंड डिवाइस ]
Correct Answer: None of this [ इस में से कोई नहीं ]
Q4. What is the full form of EBR in reference to EBR funding in Indian Railways? भारतीय रेलवे में ईबीआर फंडिंग के संदर्भ में ईबीआर का पूर्ण रूप क्या है?
- A) Essentials Bills Recoverable
- B) Extra Budgetary Revenue
- C) Extra Budgetary Resources
- D) None of the above
Correct Answer: Extra Budgetary Resources
Q5. ISP stands for _____________ (HInt: Computerisation) ISP का मतलब _____________ है (संकेत: कंप्यूटरीकरण)
- A) International Service Provider
- B) Internet Service Partner
- C) Internet System Provider
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q6. AAC stands for ___________ AAC का मतलब ___________ है।
- A) Anticipated Annual Consumption
- B) Average Annual Consumption
- C) Both A & B
- D) None of the above
Correct Answer: Both A & B
Q7. CDTS stands for __________ (In Railways) सीडीटीएस का मतलब __________ (रेलवे में) होता है।
- A) Control Discharge Toilet Scheme
- B) Central Discharge Toilet System
- C) Control Discharge Toilet System
- D) Control Dispel Toilet System
Correct Answer: Control Discharge Toilet System
Q8. QC stands for ___________ ( in the context of Management Accounting) प्रबंधन लेखांकन के संदर्भ में QC का अर्थ ___________ है।
- A) Quality Circles
- B) Quick Circles
- C) Quality Committee
- D) Quick Committee
Correct Answer: Quality Circles
Q9. SCRA stands for ___________________________ SCRA का मतलब ___________________________ है
- A) Special Class Railway Agency
- B) Special College of Railway Apprentices
- C) Smart Class Railway Agency
- D) Special Class Railway Apprentice
Correct Answer: Special Class Railway Apprentice
Q10. SSDAC means एसएसडीएसी का मतलब है
- A) Solid state digital axle counter
- B) Solid State Digital Alternating current
- C) Single section Digital alternating current
- D) Single section Digital axle counter
Correct Answer: Single section Digital axle counter
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!