Knowledge Booster: ACCIDENT MANUAL Edition (02 Oct 2026)
Welcome to today's ACCIDENT MANUAL Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. An example of consequential accident is [परिणामी दुर्घटना का एक उदाहरण है]
- A) SIGNAL PASSING AT ON
- B) ENTERING INTO B/S W/O ATP
- C) FIRE ON TRAIN
- D) AVERTED COLLISSION
Correct Answer: FIRE ON TRAIN
Q2. The category of accident Bomb blast/Explosion/Hijack in trains ? is classified in ट्रेन में बम विस्फोट/उड़ान/अपहरण जैसी दुर्घटनाओं की श्रेणी को किस प्रकार वर्गीकृत किया गया है?
- A) R ?
- B) Q ?
- C) P ?
- D) N ?
Correct Answer: N ?
Q3. Caution indicator is located at 1200 meters before the spot on BG and _ ____meters on MG चेतावनी संकेतक BG पर उस स्थान से 1200 मीटर पहले और MG पर _ मीटर पहले स्थित है।
- A) 800
- B) 90
- C) 1200
- D) 180
Correct Answer: 800
Q4. On trunk routes when traffic is disrupted for following hours or more, it is treated as serious dislocation of traffic मुख्य मार्गों पर जब यातायात कई घंटों या उससे अधिक समय तक बाधित रहता है, तो इसे यातायात की गंभीर बाधा माना जाता है।
- A) 12 hours
- B) 8 hours
- C) 24 hours
- D) 6 hours
Correct Answer: 6 hours
Q5. The category of accident Breach of block rules ? is classified in ब्लॉक नियमों के उल्लंघन से संबंधित दुर्घटना की श्रेणी को निम्न में वर्गीकृत किया गया है।
- A) F
- B) G
- C) H
- D) J
Correct Answer: G
Q6. An example of indicative accident is सांकेतिक दुर्घटना का एक उदाहरण है
- A) Collision, fire, LC gate & derailment
- B) SPAD, averted collision & breach of block rules
- C) Yard Derailment
- D) Equipment Failure
Correct Answer: SPAD, averted collision & breach of block rules
Q7. The category of accident Natural death/Murder/robbery/Suicide in trains ? is classified in ट्रेनों में होने वाली दुर्घटनाओं की श्रेणी (प्राकृतिक मृत्यु/हत्या/लूटपाट/आत्महत्या) को किस श्रेणी में वर्गीकृत किया गया है?
- A) R ?
- B) Q ?
- C) P ?
- D) N ?
Correct Answer: Q ?
Q8. When murder is reported in second class compartment, carriage to be detached at जब द्वितीय श्रेणी के डिब्बे में हत्या की सूचना मिलती है, तो डिब्बे को अलग कर दिया जाना चाहिए।
- A) Next station
- B) station where crime was detected
- C) Station coach can be replaced
- D) destination
Correct Answer: station where crime was detected
Q9. Minimum number of days from the date of accident D ?, DAR action to be initiated within i दुर्घटना की तारीख से न्यूनतम दिनों की संख्या (D?), डीएआर कार्रवाई शुरू करने के लिए आवश्यक समय सीमा (i)
- A) D+30
- B) D+60
- C) D+90
- D) D+120
Correct Answer: D+90
Q10. The category of accident S&T failure ? is classified in दुर्घटना विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी विफलता की श्रेणी को निम्न प्रकार से वर्गीकृत किया गया है:
- A) J ?
- B) K ?
- C) L ?
- D) M ?
Correct Answer: M ?
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!