Knowledge Booster: ACCIDENT MANUAL Edition (28 Sep 2026)
Welcome to today's ACCIDENT MANUAL Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The category of accident Bomb blast/Explosion/Hijack in trains ? is classified in ट्रेन में बम विस्फोट/उड़ान/अपहरण जैसी दुर्घटनाओं की श्रेणी को किस प्रकार वर्गीकृत किया गया है?
- A) R ?
- B) Q ?
- C) P ?
- D) N ?
Correct Answer: N ?
Explanation: ACCIDENT MANUAL
Q2. The level of enquiry to be conducted in case of yard accidents to be done by committee of यार्ड दुर्घटनाओं के मामले में की जाने वाली जांच का स्तर समिति द्वारा निर्धारित किया जाएगा।
- A) JAG
- B) Sr.Supervisors
- C) Sr.Scale
- D) Jr.Scale
Correct Answer: Sr.Supervisors
Explanation: ACCIDENT MANUAL
Q3. DMO should inspect the Medical Van scale I equipment once in [डीएमओ को मेडिकल वैन स्केल I उपकरण का निरीक्षण एक बार करना चाहिए।]
- A) month
- B) 2 months
- C) 3 months
- D) 15 days
Correct Answer: 3 months
Explanation: ACCIDENT MANUAL
Q4. As per classifications, Collisions come under category of वर्गीकरण के अनुसार, टक्करें निम्न श्रेणी के अंतर्गत आती हैं:
- A) C
- B) A
- C) B
- D) D
Correct Answer: A
Explanation: ACCIDENT MANUAL
Q5. Minimum number of days from the date of accident D ?, commencement of enquiry to be done within is दुर्घटना की तिथि (डी?) से जांच शुरू करने के लिए न्यूनतम दिनों की संख्या क्या है?
- A) D+1
- B) D+3
- C) D+7
- D) D+10
Correct Answer: D+3
Explanation: ACCIDENT MANUAL
Q6. The target time for turning out ART is minutes by day and minutes by night एआरटी तैयार करने का लक्ष्य समय दिन में कुछ मिनट और रात में कुछ मिनट है।
- A) 30 and 45
- B) 45 and 30
- C) 15 and 20
- D) 20 and 15
Correct Answer: 30 and 45
Explanation: The target time for turning out ART is 30 minutes by day and 45 minutes by night
Q7. Danger zone means the zone lying within ___ meters radius around any live equipment खतरे का क्षेत्र किसी भी चालू उपकरण के ___मीटर के दायरे में स्थित क्षेत्र को दर्शाता है।
- A) 2
- B) 2.5
- C) 3
- D) 5
Correct Answer: 2
Explanation: 2
Q8. Heavy wind above kmph is considered dangerous for running trains [किमी प्रति घंटे से अधिक की तेज़ हवा ट्रेनों के संचालन के लिए खतरनाक मानी जाती है।]
- A) 25
- B) 50
- C) 60
- D) 65
Correct Answer: 65
Explanation: 65
Q9. To treat as equipment failure, a gate telephone shall fail for more than उपकरण की खराबी मानने के लिए, गेट टेलीफोन का काम करना बंद कर देने पर यह स्थिति उत्पन्न होनी चाहिए
- A) 15 MINUTES
- B) 10 MINUTES
- C) 20 MINUTES
- D) 5 MINUTES
Correct Answer: 15 MINUTES
Explanation: As per the Indian Railways Accident Manual, Chapter 4, paragraph 419, under Class M (Equipment Failures), Item M7 specifically lists gate telephone failure for more than 15 minutes as the threshold to treat it as an equipment failure.
Q10. The category of accident Failure of P-way ? is classified in पी-वे की विफलता से संबंधित दुर्घटना की श्रेणी को निम्न में वर्गीकृत किया गया है।
- A) J ?
- B) K ?
- C) L ?
- D) M ?
Correct Answer: K ?
Explanation: ACCIDENT MANUAL
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!