Knowledge Booster: Accounts Edition (01 Sep 2026)
Welcome to today's Accounts Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The EMD shall be rounded to the nearest ________ (in Works Tenders) ईएमडी को निकटतम ________ तक पूर्णांकित किया जाएगा (कार्य निविदाओं में)
- A) Rs.100
- B) Rs.10
- C) Rs. 1000
- D) Rs.5
Correct Answer: Rs.100
Q2. Find the odd man out in respect of expenditure spent from Development Fund – Part III – Unremunerative Works ? विकास निधि - भाग III - अलाभकारी कार्यों से खर्च किए गए व्यय के संबंध में विषम व्यक्ति का पता लगाएं?
- A) Provision of Running Room
- B) Provision of Holiday Home
- C) Provision of Rest Houses for Officers
- D) Provision of Rest Houses for Staff
Correct Answer: Provision of Holiday Home
Q3. An error in which a transaction is not recorded at all is called: वह त्रुटि जिसमें कोई लेन-देन दर्ज ही नहीं होता, कहलाती है:
- A) Error of Commission
- B) Error of Omission
- C) Error of Principle
- D) Compensating Error
Correct Answer: Error of Omission
Q4. Which of the following statements are correct? The stock adjustment account is operated for recording differences arising out of i. Variation in stock noticed on account of Stock Verification or Departmental Stock Verification ii. Changes in Price of Stock purchased from market or manufactured at workshop iii. Difference in book value and actual value realised on Scrap sale (CBT AFA 70% 2023 SUPPLEMENTARY) निम्नलिखित में से कौन से कथन सही हैं? स्टॉक समायोजन खाता निम्नलिखित कारणों से उत्पन्न अंतरों को दर्ज करने के लिए संचालित किया जाता है: i. स्टॉक सत्यापन या विभागीय स्टॉक सत्यापन के कारण स्टॉक में देखी गई भिन्नता ii. बाजार से खरीदे गए या कार्यशाला में निर्मित स्टॉक के मूल्य में परिवर्तन iii. स्क्रैप की बिक्री पर प्राप्त बुक वैल्यू और वास्तविक मूल्य में अंतर (CBT AFA 70% 2023 पूरक)
- A) Only i and ii are correct
- B) Only i, ii and iii are correct
- C) All are correct
- D) Only i and iii are correct
Correct Answer: All are correct
Q5. Account which kept record of properties owned by trader, called ______ व्यापारी की स्वामित्व वाली संपत्तियों का रिकॉर्ड रखने वाले खाते को ______ कहा जाता है।
- A) Personal account
- B) Real account
- C) Nominal account
- D) None of the above
Correct Answer: Real account
Q6. Pick correct order in Accounting classificstion for works कार्यों के लिए लेखांकन वर्गीकरण में सही क्रम चुनें
- A) Source/subhead/plan head/primary unit
- B) Plan head/source/subhead/primary unit
- C) Plan head/subhead/source/primary unit
- D) Source/plan head/subhead/primary unit
Correct Answer: Source/plan head/subhead/primary unit
Q7. Development Fund is established in the year ________ विकास निधि वर्ष ________ में स्थापित की गई है
- A) 1950
- B) 1924
- C) 2001
- D) 2017
Correct Answer: 1950
Q8. Which of the following is not the role of COFMOW निम्नलिखित में से कौन सी भूमिका COFMOW की नहीं है?
- A) Procurement of M&P items costing above Rs.30 Lakh
- B) Preparing specifications for M&P
- C) Circulating cost compendium to Zonal Railways
- D) Procurement of Road Vehicles
Correct Answer: Procurement of Road Vehicles
Q9. Accrual accounting is more suitable for: उपार्जन लेखांकन निम्नलिखित के लिए अधिक उपयुक्त है:
- A) Small shopkeepers
- B) Individuals managing home budgets
- C) Large businesses and organizations
- D) Charitable donations only
Correct Answer: Large businesses and organizations
Q10. The Single Demand for Grant (Ministry of Railways) is classified into the ______ Segments एकल अनुदान मांग (रेल मंत्रालय) को ______ खंडों में वर्गीकृत किया गया है
- A) Revenue, Capital, Debt and Remittance
- B) Revenue, Capital, and Debt
- C) Revenue, Capital, and Civil Heads
- D) None of the above
Correct Answer: None of the above
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!