Knowledge Booster: Accounts Edition (03 Sep 2026)
Welcome to today's Accounts Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Statement 7A – Goods Revenue Statistics(Advance information): Which one of the following is incorrect ? कथन 7ए - माल राजस्व सांख्यिकी (अग्रिम सूचना): निम्नलिखित में से कौन सा गलत है?
- A) Compiled on Apportionment basis for Zonal Railways
- B) Separately for Monthly & Cumulative
- C) Source: Invoices
- D) Confined to Revenue earning Traffic only
Correct Answer: Compiled on Apportionment basis for Zonal Railways
Q2. PEI stands for __________________ (Hint: Efficiency indicator for Divisions) PEI का तात्पर्य है __________________ (संकेत: प्रभागों के लिए दक्षता सूचक) PEI का मतलब __________________ है (संकेत: डिवीजनों के लिए दक्षता संकेतक) PEI का इलेक्ट्रॉनिक उपकरण __________________ है
- A) Performance Energy Index
- B) Performance Efficiency Index
- C) Primary Efficiency Index
- D) Primary Energy Index
Correct Answer: Performance Efficiency Index
Q3. Please find the Incorrect Pair ? (Revenue PU & Its description) कृपया गलत जोड़ी ढूंढें? (राजस्व PU और इसका विवरण)
- A) PU 01 – Salaries & Wages
- B) PU 16 – Transport Allowance
- C) PU 20 – Leave Encashment
- D) PU 25 - CEA – Children Education Allowance.
Correct Answer: PU 16 – Transport Allowance
Q4. Railway Audit dept expenditure is chargeable to__________________ रेलवे ऑडिट विभाग का व्यय __________________ पर प्रभार्य है
- A) Major Head 3001
- B) Major Head 3002
- C) Major Head 5002
- D) Major Head 1002
Correct Answer: Major Head 3001
Q5. IRFA stands for Indian Railway ____________ Adjustments आईआरएफए का मतलब भारतीय रेलवे है ____________ समायोजन
- A) Financial
- B) Finance
- C) Federation
- D) Familiar
Correct Answer: Financial
Q6. Pick correct order in Accounting classificstion for works कार्यों के लिए लेखांकन वर्गीकरण में सही क्रम चुनें
- A) Source/subhead/plan head/primary unit
- B) Plan head/source/subhead/primary unit
- C) Plan head/subhead/source/primary unit
- D) Source/plan head/subhead/primary unit
Correct Answer: Source/plan head/subhead/primary unit
Q7. The accounts of the Indian Railways are maintained on: [ भारतीय रेलवे के खाते रखे जाते हैं: ]
- A) Single Entry System [ एकल प्रवेश प्रणाली ]
- B) Double Entry System, [ दोहरी लेखा प्रणाली, ]
- C) Cash Basis, [ नकदी आधार, ]
- D) None of the given options are correct [ दिए गए विकल्पों में से कोई भी सही नहीं है ]
Correct Answer: Double Entry System, [ दोहरी लेखा प्रणाली, ]
Q8. DSR stands for __________ (Hint: GCC for Works - Standards) DSR का अर्थ __________ है (संकेत: कार्यों के लिए GCC - मानक) DSR का मतलब __________ है (संकेत: कार्यों के लिए GCC - मानक) DSR का अर्थ __________ है (संकेत: GCC के लिए कार्य - मानक)
- A) Delhi Schedule of Rates
- B) Division Schedule of Rates
- C) Decentralized Schedule of Rates
- D) Delhi Standards & Rates
Correct Answer: Delhi Schedule of Rates
Q9. Inter Railway Debit transactions are carried out among Zonal Railways by operating the Heads as ___________ अंतर रेलवे डेबिट लेनदेन ___________ के रूप में शीर्षों का संचालन करके क्षेत्रीय रेलवे के बीच किया जाता है।
- A) Debit and Credit
- B) Debit or Minus Debit
- C) Credit or Minus Credit
- D) None of these
Correct Answer: Debit and Credit
Q10. To have meaningful comparision of expenses with the allotment, the grant given for each Sub Major head over a year will be distributed over 12 months, Sub Head wise & PU wise based on past expenditure trends. The sums so arrived are called as ___________ आवंटन के साथ खर्चों की सार्थक तुलना करने के लिए, एक वर्ष में प्रत्येक उप प्रमुख मद के लिए दिए गए अनुदान को पिछले व्यय प्रवृत्तियों के आधार पर 12 महीनों में, उप शीर्ष वार और पीयू वार वितरित किया जाएगा। इस प्रकार प्राप्त रकम को ___________ कहा जाता है
- A) Budget Grant
- B) Spending Limit
- C) Final Modification
- D) Proportionate Budget Allotment
Correct Answer: Proportionate Budget Allotment
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!