Knowledge Booster: ACMPaper Edition (02 Sep 2026)
Welcome to today's ACMPaper Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. As per Article 113(2) of Constitution of India, Budget estimates are presented to Parliament in the form of____________ भारत के संविधान के अनुच्छेद 113(2) के अनुसार, बजट अनुमान संसद में ____________ के रूप में प्रस्तुत किए जाते हैं।
- A) Demands for Grants
- B) abstract Estimate
- C) Appropriation Accounts
- D) Finance Accounts
Correct Answer: Demands for Grants
Q2. Average leave pay may be cumulative up to how many days ____? औसत अवकाश वेतन कितने दिनों तक संचयी हो सकता है?
- A) 300+15 days
- B) 350 days
- C) 250 days
- D) 500 days
Correct Answer: 300+15 days
Q3. Documents which are integral part of contracts? वे दस्तावेज़ जो अनुबंधों का अभिन्न अंग हैं?
- A) GCC, SCC
- B) Specifications
- C) Schedule of rates, quantities
- D) All of the given options
Correct Answer: All of the given options
Q4. Sharing of License Fee between Indian Railways and IRCTC shall be in the ratio of ..... for departmentally managed mobile units by IRCTC? IRCTC द्वारा विभागीय रूप से प्रबंधित मोबाइल इकाइयों के लिए भारतीय रेलवे और IRCTC के बीच लाइसेंस शुल्क का बंटवारा किस अनुपात में होगा?
- A) 41:00:00
- B) 16:25
- C) 60:40:00
- D) 85:15:00
Correct Answer: 16:25
Q5. What is the qualifying service for retiring pension? सेवानिवृत्ति पेंशन के लिए पात्रता सेवा क्या है?
- A) 20 years
- B) 10 years
- C) 30 years
- D) 05 years
Correct Answer: 10 years
Q6. As per GCC of services, minimum technical eligibility criteria is? सेवाओं के जीसीसी के अनुसार, न्यूनतम तकनीकी पात्रता मानदंड क्या है?
- A) Successful completion of atleast one work of 35% value of work during last 3 years
- B) Successful completion of atleast one work of 35% value of work during last 7 years
- C) Successful completion of two works of 50% value of work during last 3 years
- D) Successful completion of three works of 50% value of work during last 7 years
Correct Answer: Successful completion of atleast one work of 35% value of work during last 3 years
Q7. What is the percentage of pension given as ordinary family pension at present? वर्तमान में साधारण पारिवारिक पेंशन के रूप में दी जाने वाली पेंशन का प्रतिशत कितना है?
- A) 30% of Basic Pay (Subject to minimum of Rs.9000)
- B) 25% of Basic Pay (Subject to minimum of Rs.9000)
- C) 35% of Basic Pay (Subject to minimum of Rs.9000)
- D) 40% of Basic Pay (Subject to minimum of Rs.9000)
Correct Answer: 30% of Basic Pay (Subject to minimum of Rs.9000)
Q8. What is the maximum amount of DCRG at present? वर्तमान में डीसीआरजी की अधिकतम राशि कितनी है?
- A) Rupees 10 Lakhs
- B) Rupees 15 Lakhs
- C) Rupees 20 Lakhs
- D) Rupees 25 Lakhs
Correct Answer: Rupees 25 Lakhs
Q9. Under which DAR rules is the process for imposing major penalty given? डीएआर के किन नियमों के तहत बड़ी सजा देने की प्रक्रिया निर्धारित की गई है?
- A) Rule-9
- B) Rule-2
- C) Rule-12
- D) Rule-7
Correct Answer: Rule-9
Q10. What is the maximum limit for paternity leave? पितृत्व अवकाश की अधिकतम सीमा क्या है?
- A) 15 days per child (for the first two live children)
- B) 20 days per child (for the first two live children)
- C) 10 days per child (for the first two live children)
- D) None of the given options
Correct Answer: 15 days per child (for the first two live children)
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!