Knowledge Booster: ACMPaper Edition (12 Oct 2026)
Welcome to today's ACMPaper Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Documents which are integral part of contracts? वे दस्तावेज़ जो अनुबंधों का अभिन्न अंग हैं?
- A) GCC, SCC
- B) Specifications
- C) Schedule of rates, quantities
- D) All of the given options
Correct Answer: All of the given options
Q2. The accepting authority of a Tender Committee recommendations should be? निविदा समिति की अनुशंसाओं को स्वीकार करने वाला प्राधिकारी कौन होना चाहिए?
- A) One level above the level of T. C.
- B) Two levels above the level of T. C.
- C) Head of the Department
- D) None of the given options
Correct Answer: One level above the level of T. C.
Q3. What is the maximum limit of leave encashment on Retirement? सेवानिवृत्ति पर अवकाश नकदीकरण की अधिकतम सीमा क्या है?
- A) 300 days
- B) 350 days
- C) 250 days
- D) 500 days
Correct Answer: 300 days
Q4. What is not part of Social Service Obligations borne by Railways? रेलवे द्वारा वहन किए जाने वाले सामाजिक सेवा दायित्वों में क्या शामिल नहीं है?
- A) Pension paid to railway retirees
- B) Passenger and other coaching services rendered below the cost of operation
- C) Uneconomic branch lines
- D) Carriage of essential commodities at below the cost of operation
Correct Answer: Pension paid to railway retirees
Q5. Period of Parking contract at stations shall be …. years? स्टेशनों पर पार्किंग अनुबंध की अवधि कितने वर्ष होगी?
- A) 1
- B) 2
- C) 3
- D) 5
Correct Answer: 3
Q6. What is NOT a source of funding for IR to finance its capital expenditure projects? अंतर्राष्ट्रीय व्यापार संस्थान (आईआर) के पूंजीगत व्यय परियोजनाओं के वित्तपोषण के लिए कौन सा स्रोत धन का स्रोत नहीं है?
- A) Extra budgetary resources
- B) Gross budgetary support
- C) Internal resources of IR
- D) Raising bonds and debentures from the stock market
Correct Answer: Raising bonds and debentures from the stock market
Q7. When was NPS introduced? एनपीएस कब शुरू किया गया था?
- A) 01.01.2004
- B) 01.01.2005
- C) 01.01.2006
- D) 01.01.2009
Correct Answer: 01.01.2004
Q8. How much concession is admissible for loading of Fly Ash under freight incentive scheme in open wagon? (CBT 70% ACM 2023 Question Paper) माल ढुलाई प्रोत्साहन योजना के तहत खुली वैगन में फ्लाई ऐश की लोडिंग पर कितनी छूट स्वीकार्य है? (CBT 70% ACM 2023 प्रश्न पत्र)
- A) 30% concession on NTR of applicable class
- B) 40% concession on NTR of applicable class
- C) 45% concession on NTR of applicable class
- D) 50% concession on NTR of applicable class
Correct Answer: 40% concession on NTR of applicable class
Q9. Name the supreme statutory Audit Organisation in India? भारत में सर्वोच्च वैधानिक लेखापरीक्षा संगठन का नाम बताइए?
- A) C&AG
- B) CGA
- C) CVC
- D) None of the given options
Correct Answer: C&AG
Q10. What is the minimum qualifying service required for eligibility of complimentary pass? मुफ्त पास प्राप्त करने के लिए न्यूनतम कौन सी सेवा आवश्यक है?
- A) 20 years
- B) 10 years
- C) 15 years
- D) 25 years
Correct Answer: 20 years
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!