Knowledge Booster: Advance_Operations Edition (23 Aug 2026)
Welcome to today's Advance_Operations Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Train-18 is otherwise named as[ट्रेन-18 को अन्य नामों से भी जाना जाता है।]
- A) Humsafar
- B) Tejas
- C) Vande Bharat
- D) Uday
Correct Answer: Vande Bharat
Q2. Name of the fully unreserved train run on Indian Railways is[भारतीय रेलवे पर चलने वाली पूरी तरह अनारक्षित ट्रेन का नाम है]
- A) Humsafar
- B) Tejas
- C) Antyodaya
- D) Uday
Correct Answer: Antyodaya
Q3. Name of the MR who later became Prime Minister of India (i) N.Sanjeeva Reddy (ii) Morarjee Desai (iii) Guljari lal Nanda (iv) Lal bahdur Shastri भारत के प्रधानमंत्री बनने वाले श्रीमान का नाम: (i) एन. संजीव रेड्डी (ii) मोरारजी देसाई (iii) गुलजारी लाल नंदा (iv) लाल बहादुर शास्त्री
- A) Only (ii)
- B) Only (ii)&(iv)
- C) Only (ii)
- D) Only (iii) & (iv)
Correct Answer: Only (iii) & (iv)
Q4. Other than Rajdhani & Shatabdi trains fully AC trains run on Indian Railways is named as [भारतीय रेलवे पर चलने वाली राजधानी और शताब्दी ट्रेनों के अलावा, पूरी तरह से एसी ट्रेनों को इस प्रकार नाम दिया गया है:]
- A) Garib Rath
- B) Ranikhet Express
- C) Antyodaya
- D) Uday
Correct Answer: Garib Rath
Q5. IRCON means IRCON का अर्थ है
- A) Indian Railway Construction Operations news
- B) Indian Railway Construction organization
- C) Indian Railway Construction International Limited
- D) Indian Railway Construction Limited.
Correct Answer: Indian Railway Construction International Limited
Q6. From which of the following years Railway budget was merged with the General Budget.[निम्नलिखित में से किस वर्ष से रेलवे बजट को आम बजट में मिला दिया गया था?]
- A) 2016
- B) 2017
- C) 2018
- D) 2019
Correct Answer: 2017
Q7. The amount fixed for reimbursement of children education allowance per month is बच्चों की शिक्षा भत्ता की प्रतिपूर्ति के लिए प्रति माह निर्धारित राशि है
- A) 1200/-
- B) 1600/-
- C) 2812/-
- D) 2400/-
Correct Answer: 2812/-
Q8. Stock, loco, crew and path are to be kept in mind while the train is ट्रेन चलाते समय स्टॉक, लोको, क्रू और रास्ते का ध्यान रखना आवश्यक है।
- A) Stabled
- B) Run
- C) Ordered
- D) Terminated
Correct Answer: Ordered
Q9. The Railway Claims Tribunal Act, 1987 is applicable to रेलवे दावा न्यायाधिकरण अधिनियम, 1987 निम्नलिखित पर लागू होता है:
- A) The whole of India
- B) The whole of India except Jammu and Kashmir
- C) The whole of India, except Union Territories
- D) The whole of India except the State of Jammu and Kashmir and the Union Territories
Correct Answer: The whole of India
Q10. The Ratio of Total Train Kilometres to Train Engine Hour gives the कुल ट्रेन किलोमीटर और ट्रेन इंजन घंटे का अनुपात यह दर्शाता है कि...
- A) Average speed .
- B) WTR
- C) Throughput
- D) NTKM
Correct Answer: Average speed .
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!