Knowledge Booster: AFA PYQS Edition (29 Sep 2026)
Welcome to today's AFA PYQS Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Construction of new quarters is chargeable to:
- A) Capital
- B) DF
- C) DRF
- D) SRSF
Correct Answer: Capital
Q2. In WMS Budget, 'issues to Stores' means
- A) Material manufactured by workshop to be stocked in depot
- B) Material returned by shop floor as it is excess
- C) Material got from other depots in cases of shortage
- D) None of these
Correct Answer: Material manufactured by workshop to be stocked in depot
Q3. Which of the following expenditure is booked under Demand No. 9
- A) Repair and maintenance of Rolling stock
- B) Leased asset payment-Capital component
- C) Leased asset payment-interest component
- D) Salary and allowance of Medical department
Correct Answer: Leased asset payment-interest component
Q4. Expenditure under revenue Primary Units 1 to 16 are generally called as
- A) Contingent expenditure
- B) Staff expenditure
- C) Contractual obligations
- D) Stores expenditure
Correct Answer: Staff expenditure
Q5. AMC with OEM/Authorized dealer can be approved by
- A) PHOD
- B) GM/AGM
- C) DRM
- D) All of the above
Correct Answer: All of these
Q6. Sanctioned works costing below Rs. 2.5 crore are exhibited in the Pink Book under the heading
- A) Itemised works
- B) List of Approved works
- C) Lumpsum work
- D) None of these
Correct Answer: List of Approved works
Q7. According to Official Language Rule-12 whom does the responsibility of proper compliance of the provisions of the Official Language Act and the Rules made there under lie with?
- A) Incharge of Rajbhasha section
- B) PHOD of Rajbhasha Deptt.
- C) Administrative Head of the office
- D) Rajbhasha Adhikari
Correct Answer: Administrative Head of the office
Q8. When is World Hindi Day celebrated?
- A) 14th September
- B) 8th March
- C) 26th January
- D) 10th January
Correct Answer: 10th January
Q9. Revenue expenditure of RPF is booked to which demand
- A) 11
- B) 12
- C) 13
- D) 14
Correct Answer: 12
Q10. Which option is correct regarding Appropriation account annexures?
- A) Annexure H- Expenditure held under objection
- B) Annexure G- Important misclassifications
- C) Annexure I- Irregular re-appropriations
- D) Annexure J- Statement of losses
Correct Answer: Annexure I- Irregular re-appropriations
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!