Knowledge Booster: AFA PYQS Edition (31 Aug 2026)
Welcome to today's AFA PYQS Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The outlay shown in Part II of outturn statement indicates
- A) Outlay on completed works
- B) Outlay on works in progress
- C) Adjustments made to Final Heads
- D) None of these
Correct Answer: Outlay on works in progress
Q2. Wagon Turn Round of the Railway for the month of Apr 2022, May 2022, June 2022 and July 2022 is 3.65, 4.73, 2.57 and 3.87. Of the four months, Better performance is shown in the month of
- A) April 2022
- B) May 2022
- C) June 2022
- D) July 2022
Correct Answer: June 2022
Q3. Pay master's cash book indicates
- A) Position of all bills issued for payment to cash office only
- B) Payments done by cash office only
- C) Position of cheques received only
- D) Position of all bills received, cheques received, payments arranged & unpaid bills
Correct Answer: Position of all bills received, cheques received, payments arranged & unpaid bills
Q4. As per Art 113(2) of Constitution of India, Budget estimates are presented to Parliament in the form of
- A) Demands for Grants
- B) Abstract Estimate
- C) Appropriation Accounts
- D) Finance Accounts
Correct Answer: Demands for Grants
Q5. Allowed time for a work is fixed keeping in view that some percentage of incentive bonus is earned by the worker. The percentage is
- A) 10%
- B) 33.33%
- C) 50%
- D) None of these
Correct Answer: 33.33%
Q6. Pre-vetting of Tender schedule is necessary for
- A) Detailed Estimate is not prepared
- B) Works of urgent nature
- C) PB items
- D) All of these
Correct Answer: Detailed Estimate is not prepared
Q7. Expenditure spent in excess of Grant is regulated by Parliament... and this is called
- A) Spending Limit
- B) Budget Order
- C) Expenditure Order
- D) Excess Grant
Correct Answer: Excess Grant
Q8. Pay & allowances of Accounts Officers and Staff of office of P.F.A. are booked to which Minor head and Sub head of Abstract A?
- A) 200; 210
- B) 100; 110
- C) 400; 410
- D) 300; 310
Correct Answer: 200; 210
Q9. Net Revenue of a Zonal Railway is the difference between
- A) Gross Earnings minus Ordinary Working Expenses
- B) Miscellaneous receipts minus Miscellaneous expenses
- C) Total Receipts minus Total Expenditure
- D) None of these
Correct Answer: Total Receipts minus Total Expenditure
Q10. Consider statements on Sub major heads and Open Line Works Revenue.
- A) SMH is 2-digit/Minor is 3-digit
- B) SMH is 3-digit/Minor is 2-digit
- C) Open Line Works Revenue is under Major Head 3004
- D) None
Correct Answer: Deleted
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!