Knowledge Booster: AME Paper Edition (14 Oct 2026)
Welcome to today's AME Paper Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. While sanctioning variation of contract which of the following is not to be considered? Pick the correct option अनुबंध में संशोधन को मंजूरी देते समय निम्नलिखित में से किसे ध्यान में नहीं रखा जाना चाहिए? सही विकल्प चुनें।
- A) Variation of quantities
- B) Variations of price
- C) Vitiation of contract
- D) All of the these to be considered
Correct Answer: All of the these to be considered
Q2. Which of the following is permitted as per Railway Service Conduct Rules, 1966? रेलवे सेवा आचरण नियम, 1966 के अनुसार निम्नलिखित में से कौन सा कार्य अनुमत है?
- A) Criticism of Government
- B) Accepting gift from persons /firms not having official dealing, of value less than Rs. 5000/ without sanction of Government on normal occasion(For Group A and Group B Officers)
- C) Demanding Dowry
- D) Speculating in share market
Correct Answer: Accepting gift from persons /firms not having official dealing, of value less than Rs. 5000/ without sanction of Government on normal occasion(For Group A and Group B Officers)
Q3. Which of the following is not true regarding retirement gratuity? सेवानिवृत्ति ग्रेच्युटी के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य नहीं है?
- A) It is paid equal to 15 days pay each completed year of service
- B) It shall not exceed fifteen months pay if service is more than 15 years
- C) It shall not exceed six months pay if service is less than fifteen years
- D) Group A Officers are not paid Gratuity
Correct Answer: Group A Officers are not paid Gratuity
Q4. What is maximum limit for accumulation of LAP(Leave on average pay) औसत वेतन पर अवकाश (LAP) जमा करने की अधिकतम सीमा क्या है?
- A) 280
- B) 300
- C) 350
- D) 400
Correct Answer: 300
Q5. Under the revised demand structure demand of grants for expenditure, which of the following is not correct? व्यय हेतु अनुदान की मांग के संशोधित मांग ढांचे के अंतर्गत, निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही नहीं है?
- A) Operating expenses of fuel are accounted for demand number 10
- B) Repair and maintenance of carriage and wagons are accounted for in demand number 6
- C) Repair and maintenance of motive power are accounted for in demand number 5
- D) Expenditure of Railway Board is accounted for in demand number 2
Correct Answer: Expenditure of Railway Board is accounted for in demand number 2
Q6. Who is the President of the Central Hindi Committee? केंद्रीय हिंदी समिति के अध्यक्ष कौन हैं?
- A) Home Minister
- B) Leader of Opposition
- C) Prime Minister
- D) Railway Minister
Correct Answer: Prime Minister
Q7. General Manager can sanction M & P proposals costing upto _______ (AME LDCE CBT 2022 Exam) महाप्रबंधक _______ तक की लागत वाले विनिर्माण एवं उत्पादन प्रस्तावों को स्वीकृत कर सकते हैं (AME LDCE CBT 2022 परीक्षा)
- A) 20 Lakhs
- B) Rs. 10 Crore
- C) 1 Crore
- D) 30 Lakhs
Correct Answer: Rs. 10 Crore
Q8. Which Authority is empowered to order for cut in Pension of Retired Railway Servant under DAR proceedings? डीएआर कार्यवाही के तहत सेवानिवृत्त रेलवे कर्मचारी की पेंशन में कटौती का आदेश देने के लिए कौन सा प्राधिकरण अधिकृत है?
- A) DRM
- B) GM
- C) President of India
- D) AGM
Correct Answer: President of India
Q9. Who presented Independent India's first Rail Budget? स्वतंत्र भारत का पहला रेल बजट किसने प्रस्तुत किया था?
- A) George Stephenson
- B) Abdul Rahim
- C) John Mathai
- D) Others
Correct Answer: John Mathai
Q10. Which of following is not specifically covered under clause 3(1) of Railway Service conduct Rules 1966 railways that every Railway servant shall comply at all times निम्नलिखित में से कौन सा कथन रेलवे सेवा आचरण नियम 1966 के खंड 3(1) के अंतर्गत विशेष रूप से शामिल नहीं है, जिसके अनुसार प्रत्येक रेलवे कर्मचारी को हर समय इसका पालन करना होगा?
- A) Maintain devotion to duty
- B) Do nothing which is unbecoming to Railway servant
- C) Maintain absolute integrity
- D) Shall look after his family very well
Correct Answer: Shall look after his family very well
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!