Knowledge Booster: AME Paper Edition (15 Oct 2026)
Welcome to today's AME Paper Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Which is correct plan head for RSP proposals? आरएसपी प्रस्तावों के लिए सही योजना शीर्षक कौन सा है?
- A) PH-21
- B) PH-41
- C) PH-31
- D) PH-42
Correct Answer: PH-21
Q2. General Manager can sanction M & P proposals costing upto _______ (AME LDCE CBT 2022 Exam) महाप्रबंधक _______ तक की लागत वाले विनिर्माण एवं उत्पादन प्रस्तावों को स्वीकृत कर सकते हैं (AME LDCE CBT 2022 परीक्षा)
- A) 20 Lakhs
- B) Rs. 10 Crore
- C) 1 Crore
- D) 30 Lakhs
Correct Answer: Rs. 10 Crore
Q3. What for standard Form7 is used under Railway Servants (D&A R) Rules? रेलवे सेवक (डी एंड ए आर) नियमों के अंतर्गत मानक फॉर्म 7 का उपयोग किस लिए किया जाता है?
- A) Suspension of employee
- B) To issue minor chargesheet
- C) To issue major chargesheet
- D) Appointment of enquiry officer
Correct Answer: Appointment of enquiry officer
Q4. Which of the following is not a forum for the discussion between the staff and management in Indian Railways? निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय रेलवे में कर्मचारियों और प्रबंधन के बीच चर्चा का मंच नहीं है?
- A) J.C.M
- B) P.N.M.
- C) P.R.E.M.
- D) Vishakha commttee
Correct Answer: Vishakha commttee
Q5. Under the revised demand structure demand of grants for expenditure, which of the following is not correct? व्यय हेतु अनुदान की मांग के संशोधित मांग ढांचे के अंतर्गत, निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही नहीं है?
- A) Operating expenses of fuel are accounted for demand number 10
- B) Repair and maintenance of carriage and wagons are accounted for in demand number 6
- C) Repair and maintenance of motive power are accounted for in demand number 5
- D) Expenditure of Railway Board is accounted for in demand number 2
Correct Answer: Expenditure of Railway Board is accounted for in demand number 2
Q6. Which of following cannot be proposed in RSP Programme निम्नलिखित में से किसे आरएसपी कार्यक्रम में प्रस्तावित नहीं किया जा सकता है?
- A) Requirement of new coaching stock
- B) Requirement of new wagon
- C) Requirement of electric loco
- D) Requirement of Road Vehicle
Correct Answer: Requirement of Road Vehicle
Q7. Can a Railway person can be reduced under D&AR to a lower post or grade below his recruitment grade क्या रेलवे कर्मचारी को डी एंड एआर के तहत उसकी भर्ती ग्रेड से नीचे के पद या ग्रेड पर पदावनत किया जा सकता है?
- A) Yes
- B) No
- C) Can be reduced with pay protection
- D) None of these
Correct Answer: No
Q8. Which is plan head for proposal for civil engineering works in workshop कार्यशाला में सिविल इंजीनियरिंग कार्यों के प्रस्ताव के लिए योजना का शीर्ष भाग कौन सा है?
- A) 16
- B) 41
- C) 42
- D) 51
Correct Answer: 42
Q9. The cost of Labour welfare work is financed from श्रमिक कल्याण कार्यों की लागत का वित्तपोषण निम्नलिखित स्रोतों से किया जाता है:
- A) DF-I
- B) DF-II
- C) DF-III
- D) DF-IV
Correct Answer: DF-II
Q10. During which of following punishment employee cannot be promoted? निम्नलिखित में से किस दंड के दौरान कर्मचारी को पदोन्नति नहीं दी जा सकती है?
- A) Withholding of pass
- B) Withholding of increment with permanent effect
- C) Censure
- D) Withholding of PTO
Correct Answer: Withholding of increment with permanent effect
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!