Knowledge Booster: AOM PYQS Edition (29 Sep 2026)
Welcome to today's AOM PYQS Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Point indicator shows what light at night when point is set for straight line?
- A) Green
- B) Red
- C) White
- D) No light
Correct Answer: White
Q2. How many total no. of system of working for train running?
- A) 4
- B) 5
- C) 6
- D) 3
Correct Answer: 6
Q3. What does Section 50(2) of the Indian Railways Act state?"
- A) The railway administration shall display the station's contact information
- B) The railway administration shall display the schedule of train services
- C) The railway administration shall display the hours during which booking windows at a station shall be kept open for issuing tickets to passengers
- D) The railway administration shall display the list of prohibited items on trains
Correct Answer: The railway administration shall display the hours during which booking windows at a station shall be kept open for issuing tickets to passengers
Q4. A Shunt Signal may be placed on a post by itself or below a stop signal other than the signal of station."
- A) Last Stop
- B) First Stop
- C) 1 and 2 both
- D) None of the above
Correct Answer: First Stop
Q5. In emergencies and under special restrictions in each case what may be used in lieu of a tail board?
- A) A Red Flag
- B) A Green Flag
- C) Either a Red Flag or a Green Flag
- D) Neither a Red Flag nor a Green Flag
Correct Answer: A Red Flag
Q6. What is the purpose of granting block for BCM ? ? [ BCM के लिए ब्लॉक देने का उद्देश्य क्या है? ? ]
- A) Cleaning of shoulder ballast
- B) Laying of track
- C) Ballast screening of plain track and turnouts
- D) None of these
Correct Answer: Ballast screening of plain track and turnouts
Q7. How can Wagon Turn Round (WTR) be improved?
- A) Increasing average speed
- B) Reducing detention in Yards
- C) Reducing time in Wagons Handling
- D) All of the given options
Correct Answer: All of the given options
Q8. In the context of planning process, what is CCEA ? , ? [ नियोजन प्रक्रिया के संदर्भ में, CCEA क्या है? ,? ]
- A) Central Committee for Economic Assistance
- B) Cabinet Committee on Economic Affairs
- C) Central Committee on External Assistance
- D) Comprehensive Central Economic Assistance
Correct Answer: Cabinet Committee on Economic Affairs
Q9. What is the minimum length of platform line you will plan to handle 22 coach LHB train plus one VPU plus one loco ?? 22 , ? [ प्लेटफ़ॉर्म लाइन की न्यूनतम लंबाई क्या है आप 22 कोच LHB ट्रेन और एक VPU प्लस एक लोको को संभालने की योजना बनाएंगे ?? 22,? ]
- A)
- B) At least 700 mt [ कम से कम 700 माउंट ]
- C) At least 500 mt [ कम से कम 500 माउंट ]
- D) At least 600 mt [ कम से कम 600 माउंट ]
Correct Answer: At least 800 mt [ कम से कम 800 माउंट ]
Q10. In which unit the counting of Section capacity is done?
- A) In Days
- B) Number of trains
- C) In Kms
- D) In %
Correct Answer: Number of trains
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!