Knowledge Booster: ASTE_Paper Edition (04 Sep 2026)
Welcome to today's ASTE_Paper Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The pick up current of LED lamp proving relays (ECR) is ___________. ASTE 70% 2025 एलईडी लैंप प्रूफ़िंग रिले (ईसीआर) का पिकअप करंट __________ है। ASTE 70% 2025
- A) 108 mA/AC 50 Hz
- B) 108 mA/DC
- C) 72 mA/AC 50 Hz.
- D) none of the options
Correct Answer: 108 mA/AC 50 Hz
Q2. The Contractor shall be bound to carry out the work at the accepted rates upto the limit of ________ variation in quantity of individual item of works. CBT ASTE 2025 ठेकेदार प्रत्येक कार्य मद की मात्रा में ________ तक के परिवर्तन की सीमा तक स्वीकृत दरों पर कार्य करने के लिए बाध्य होगा। CBT ASTE 2025
- A) 40%
- B) 50%
- C) 25%
- D) 0%
Correct Answer: 25%
Q3. The distance between the signal and the mast in front of it shall not be less than सिग्नल और उसके सामने वाले मस्तूल के बीच की दूरी इससे कम नहीं होनी चाहिए।
- A) 10 metres
- B) 30 metres
- C) 40 metres
- D) 50 metres
Correct Answer: 30 metres
Q4. Test conducted on relays by applying 500 V DC through the closed contacts to check weldability of the contacts is called __________ . रिले पर बंद संपर्कों के माध्यम से 500 V DC लगाकर संपर्कों की वेल्डिंग क्षमता की जांच करने के लिए किए गए परीक्षण को __________ कहा जाता है।
- A) High Voltage Test
- B) Super Imposing Test
- C) Contact Resistance Test
- D) Non-Bridging Test
Correct Answer: Non-Bridging Test
Q5. Dependent relatives as defined in pass rule in relation to a Railway servant whose father is alive include ____________. CBT ASTE 2025 रेलवे कर्मचारी के आश्रित संबंधी, जिनके पिता जीवित हैं, पास नियम में परिभाषित हैं, उनमें ____________ शामिल हैं। CBT ASTE 2025
- A) Invalid brother of any age
- B) mother including a divorced mother
- C) unmarried or widow sister
- D) none of the options
Correct Answer: none of the options
Q6. As specified in IR- Telecom Manual-2021 while planning for cabling, keeping in mind future expansions/ requirements, what is the desirable minimum percentage (%) of spare conductors to be kept in all Telecom Cables (Quad/PIJF) carrying 5 or more pairs of conductors? आईआर-टेलीकॉम मैनुअल-2021 में निर्दिष्ट अनुसार, केबलिंग की योजना बनाते समय, भविष्य के विस्तार/आवश्यकताओं को ध्यान में रखते हुए, 5 या अधिक जोड़ी कंडक्टर ले जाने वाले सभी टेलीकॉम केबलों (क्वाड/पीआईजेएफ) में अतिरिक्त कंडक्टरों का वांछनीय न्यूनतम प्रतिशत (%) क्या होना चाहिए?
- A) 10%
- B) 20%
- C) 25%
- D) 30%
Correct Answer: 25%
Q7. Starter released by advanced starter shall be provided at __________________. CBT ASTE 70% 2025 एडवांस्ड स्टार्टर द्वारा जारी किया गया स्टार्टर __________________ पर उपलब्ध कराया जाएगा। CBT ASTE 70% 2025
- A) diverging end of junction stations
- B) stations with twin single line working
- C) stations where track circuit has not been provided between starter and advanced starter
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Q8. The maximum feasible length of a track circuit using QTA2 relays shall be ____________. ASTE 70% 2025. QTA2 रिले का उपयोग करने वाले ट्रैक सर्किट की अधिकतम संभव लंबाई ____________ होगी। ASTE 70% 2025.
- A) 450 mtrs with choke on feed and relay end
- B) 700 mtrs
- C) 400 mtrs
- D) 350 mtrs
Correct Answer: 450 mtrs with choke on feed and relay end
Q9. The powers to constitute a tender committee in the Zonal Railway for works is with ________________. क्षे क्षेत्रीय रे रे लवे वे में में का र्यों के के लि ए नि वि दा समि ति गठि त करने ने की शक्ति याँ याँ ______ के के पा स हैं हैं। CBT ASTE 70% 2025 Supplementary Question Paper कार्यों के लिए जोनल रेलवे में एक निविदा समिति गठित करने की शक्तियाँ __________ के पास हैं। क्षेत्रीय रे रे लवे वे में का रयों के ली ए नि वि दा सामी ति गथि तने ने की शक्ति यां यां ______ के पा स हैं। सीबीटी एएसटीई 70% 2025 पूरक प्रश्न पत्र
- A) Railway Board
- B) GM
- C) PHOD
- D) CAO
Correct Answer: GM
Q10. In Automatic Signalling Section, once the Axle Counter system has failed,which type of ‘Reset’ is required to be provided for resetting the Axle Counters? स्वचालित सिग्नलिंग अनुभाग में, एक्सल काउंटर सिस्टम के विफल होने पर, एक्सल काउंटरों को रीसेट करने के लिए किस प्रकार का 'रीसेट' प्रदान करना आवश्यक है?
- A) Conditional Reset
- B) Preparatory Reset
- C) Local Reset
- D) Auto Reset
Correct Answer: Preparatory Reset
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!