Knowledge Booster: ASTE_Paper Edition (04 Sep 2026)
Welcome to today's ASTE_Paper Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The maximum excitation voltage applied to relays other than QBAT shall be _______________. ASTE 70% 2025. QBAT के अलावा अन्य रिले पर लागू अधिकतम उत्तेजना वोल्टेज _______________ होगा। ASTE 70% 2025.
- A) 250%
- B) 125%
- C) 300%
- D) 200%
Correct Answer: 300%
Q2. Network Address Translation (NAT) is needed for ________________. ASTE 70% 2025. नेटवर्क एड्रेस ट्रांसलेशन (NAT) की आवश्यकता ________________ के लिए है। ASTE 70% 2025.
- A) only IPv4 traffic
- B) only IPv6 traffic
- C) both IPv4 and IPv6 traffic
- D) none of the options
Correct Answer: only IPv4 traffic
Q3. The codal life of 6 quad underground cables is ____________. CBT ASTE 2025. 6 क्वाड अंडरग्राउंड केबलों का कोडाल जीवनकाल ____________ है। CBT ASTE 2025
- A) 25 years
- B) 20 years
- C) 30 years
- D) As per directives of PCSTE
Correct Answer: 25 years
Q4. Which relay is permitted to be used as the repeater for immunised 'Q' series track relays प्रतिरक्षित 'क्यू' सीरीज ट्रैक रिले के लिए रिपीटर के रूप में किस रिले का उपयोग करने की अनुमति है?
- A) QSPA1
- B) QSRA1
- C) QBAT
- D) QNA1
Correct Answer: QSPA1
Q5. Block/Glued joints of DC track circuit, shall be provided away from the Fouling Mark protecting divergence at point and crossing, at not less than "X" meter. Which one of the following is the value of "X"? डीसी ट्रैक परिपथ के ब्लॉक/ग्लू किए गए जोड़, बिंदु और क्रॉसिंग पर विचलन से बचाव के लिए, फाउलिंग मार्क से कम से कम "X" मीटर की दूरी पर प्रदान किए जाएंगे। निम्नलिखित में से "X" का मान क्या है?
- A) 13.0 Meter
- B) 6.5 Meter
- C) 3.0 Meter
- D) 1.4 Meter
Correct Answer: 3.0 Meter
Q6. In an electronic interlocking system, protocol converter is used to interface between इलेक्ट्रॉनिक इंटरलॉकिंग सिस्टम में, प्रोटोकॉल कनवर्टर का उपयोग इंटरफेस के लिए किया जाता है।
- A) Panel and Panel Processor
- B) Object Controllers
- C) El and Datalogger
- D) CIU and OC
Correct Answer: El and Datalogger
Q7. Which one of the following descriptions appears on IPS Status Monitoring Panel in ASM Room, when IPS Battery Bank Level is at 70% Depth of Discharge? जब आईपीएस बैटरी बैंक का डिस्चार्ज स्तर 70% होता है, तो एएसएम कक्ष में आईपीएस स्टेटस मॉनिटरिंग पैनल पर निम्नलिखित में से कौन सा विवरण दिखाई देता है?
- A) Start Generator
- B) Emergency Start Generator
- C) System Shut Down
- D) Call S&T Staff
Correct Answer: System Shut Down
Q8. As per RDSO Specification of El (Electronic Interlocking) for Big Yard, the MTBF (Mean Time Between Failure) of all vital modules shall be more than the followings बड़े यार्ड के लिए EL (इलेक्ट्रॉनिक इंटरलॉकिंग) के RDSO विनिर्देश के अनुसार, सभी महत्वपूर्ण मॉड्यूल का MTBF (विफलता के बीच औसत समय) निम्नलिखित से अधिक होना चाहिए।
- A) 20,000 Hrs
- B) 50,000 Hrs
- C) 1,00,000 Hrs
- D) 2,00,000 Hrs
Correct Answer: 1,00,000 Hrs
Q9. The minimum voltage for individual cell shall not fall below _______. CBT ASTE 2025 प्रत्येक सेल के लिए न्यूनतम वोल्टेज _______ से कम नहीं होना चाहिए। CBT ASTE 2025
- A) 2 Volts
- B) 2.15 Volts
- C) 1.85 Volts
- D) 2.3 Volts
Correct Answer: 1.85 Volts
Q10. As per RDSO Specification for Single Section Digital Axle Counter, Service Life of the Digital Axle Counter System shall not be less than the following- सिंगल सेक्शन डिजिटल एक्सल काउंटर के लिए आरडीएसओ विनिर्देश के अनुसार, डिजिटल एक्सल काउंटर सिस्टम की सेवा अवधि निम्नलिखित से कम नहीं होनी चाहिए-
- A) 10 Years
- B) 15 Years
- C) 20 Years
- D) 25 Years
Correct Answer: 20 Years
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!