Knowledge Booster: ASTE_Paper Edition (08 Jul 2026)
Welcome to today's ASTE_Paper Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. What will be the effective resistance across the circuit consisting of resistors R1, R2, R3 & R4, when R1 and R2 are connected in parallel, and R3 & R4are connected in series to the said combination of R1 and R2, if R1=8.0 Ohm; R2=12.0 Ohm, R3=2.0 Ohm & R4=8,.0 Ohm? प्रतिरोधक R1, R2, R3 और R4 से बने परिपथ में प्रभावी प्रतिरोध क्या होगा, जब R1 और R2 समानांतर क्रम में जुड़े हों और R3 और R4 उक्त R1 और R2 के संयोजन के साथ श्रृंखला क्रम में जुड़े हों, यदि R1 = 8.0 ओम; R2 = 12.0 ओम, R3 = 2.0 ओम और R4 = 8.0 ओम हो?
- A) 14.8 Ohm
- B) 6.4 Ohm
- C) 3.24 Ohm
- D) 30.2 Ohm
Correct Answer: 14.8 Ohm
Q2. As per IRSEM-2021 Cable Markers of approved type shall be provided which should be placed at an interval of "X" meter in Station Section and "Y" meter in Block Section besides at diversion points to mark the Signalling cable route. Which one of the followings is "X" and "y" interval distance respectively? आईआरएसईएम-2021 के अनुसार, सिग्नलिंग केबल मार्ग को चिह्नित करने के लिए स्टेशन सेक्शन में "X" मीटर और ब्लॉक सेक्शन में "Y" मीटर के अंतराल पर, साथ ही डायवर्जन बिंदुओं पर अनुमोदित प्रकार के केबल मार्कर लगाए जाने चाहिए। निम्नलिखित में से कौन सा "X" और "Y" अंतराल की दूरी है?
- A) 10 Meter & 20 Meter
- B) 20 Meter and 50 Meter
- C) 30 Meter & 50 Meter
- D) 50 Meter & 100 Meter
Correct Answer: 20 Meter and 50 Meter
Q3. As per ACTM manual, if for any reasons the protective metallic screen is not provided and portions of the signal or its fittings are falling within 2m of 25 KV live OHE, what is required to be done for working on the signal ACTM मैनुअल के अनुसार, यदि किसी कारणवश सुरक्षात्मक धातु की स्क्रीन उपलब्ध नहीं कराई गई है और सिग्नल या उसके फिटिंग के कुछ हिस्से 25 KV लाइव OHE के 2 मीटर के दायरे में आते हैं, तो सिग्नल पर काम करने के लिए क्या करना आवश्यक है?
- A) By switching off the Power to the 25 KV live OHE
- B) By obtaining the permit to work
- C) Either switching off or by obtaining “permit to work
- D) Both switching off the power to the 25 kV and obtaining the permit to work
Correct Answer: Both switching off the power to the 25 kV and obtaining the permit to work
Q4. In the process of RDSO approval for new products of workshops, CCA stands for _______. कार्यशालाओं के नए उत्पादों के लिए आरडीएसओ अनुमोदन की प्रक्रिया में, सीसीए का अर्थ _______ है।
- A) Cumulative capacity analysis
- B) Capacity cum capability analysis
- C) Capacity cum capability assessment
- D) Calculation of capacity assessment
Correct Answer: Capacity cum capability assessment
Q5. The works covered under PH 29 are __________. CBT ASTE 2025 PH 29 के अंतर्गत आने वाली रचनाएँ __________ हैं। CBT ASTE 2025
- A) Road Safety works
- B) Doubling
- C) Traffic facility works
- D) S&T
Correct Answer: Road Safety works
Q6. What is the periodicity of meetings of the Official Language Implementation Committees should be conducted? CBT ASTE 2025 राजभाषा कार्यान्वयन समितियों की बैठकें किस अंतराल पर आयोजित की जानी चाहिए? सीबीटी एएसटीई 2025
- A) Once in a month
- B) Once in three months
- C) Once in Six months
- D) Once in Four months
Correct Answer: Once in three months
Q7. The various sub systems of the VSS shall be compliant of ____________. वीएसएस की विभिन्न उपप्रणालियाँ ____________ के अनुरूप होनी चाहिए।
- A) JPEG
- B) ONVIF
- C) Both JPEG and ONVIF
- D) none of the options
Correct Answer: ONVIF
Q8. Which amongst the followings is the train with longest route in India? निम्नलिखित में से कौन सी ट्रेन भारत में सबसे लंबे मार्ग वाली ट्रेन है?
- A) Basuki Express
- B) Vivek Express
- C) Gurudev Express
- D) Himsagar Express
Correct Answer: Vivek Express
Q9. In reverse polarity welding ___________. विपरीत ध्रुवता वेल्डिंग में ___________.
- A) Electrode is given the negative charge and work piece is given positive charge
- B) Electrode is given the positive charge and work piece is given negative charge
- C) Work piece is given positive charge and electrode is earthed
- D) Work piece is given negative charge and electrode is earthed
Correct Answer: Electrode is given the positive charge and work piece is given negative charge
Q10. In LTE, within a 20 MHz downlink spectrum allocation, instantaneous downlink peak data rate is ____. एलटीई में, 20 मेगाहर्ट्ज डाउनलिंक स्पेक्ट्रम आवंटन के भीतर, तात्कालिक डाउनलिंक पीक डेटा दर ____ होती है।
- A) 75 Mbps
- B) 100 Mbps
- C) 25 Mbps
- D) none of the options
Correct Answer: 100 Mbps
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!