Knowledge Booster: ASTE_Paper Edition (16 Sep 2026)
Welcome to today's ASTE_Paper Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. System Integrity Test shall be carried out once in every _______________. ASTE 70% 2025. सिस्टम इंटीग्रिटी टेस्ट प्रत्येक _______________ में एक बार किया जाएगा। ASTE 70% 2025.
- A) year
- B) five years
- C) two years
- D) five years or earlier if interlocking is altered
Correct Answer: five years or earlier if interlocking is altered
Q2. Tachometer is used to measure _____________. ASTE 70% 2025 टैकोमीटर का उपयोग ____________ मापने के लिए किया जाता है। ASTE 70% 2025
- A) Specific gravity of water
- B) Wind velocity
- C) Distance between spokes of a wheel
- D) Speed of the moving wheel
Correct Answer: Speed of the moving wheel
Q3. Tenders can be directly accepted by concerned executive in Selection Grade/JAG level or Sr.Scale level holding independent charge having value up to and including_________. CBT ASTE 2025 निविदाएं सीधे सिलेक्शन ग्रेड/जेएजी स्तर या सीनियर स्केल स्तर के संबंधित कार्यकारी द्वारा स्वीकार की जा सकती हैं, जिनके पास _________ तक के मूल्य का स्वतंत्र प्रभार हो। सीबीटी एएसटीई 2025
- A) Rs.5 Crores
- B) Rs.10 Crores
- C) Rs.50 lakh
- D) none of the options
Correct Answer: Rs.50 lakh
Q4. Concrete sleepers that are used in track circuited areas shall have a minimum resistance between insert to insert of_____________. CBT ASTE 2025. ट्रैक सर्किट वाले क्षेत्रों में उपयोग किए जाने वाले कंक्रीट स्लीपरों के बीच न्यूनतम प्रतिरोध _____________ होना चाहिए। CBT ASTE 2025
- A) 10 mega ohms
- B) 500 ohms
- C) 100 ohms
- D) 1 mega ohm
Correct Answer: 500 ohms
Q5. Fouling mark is placed where the centre to centre distance in new yard is less than ______________. ASTE 70% 2025. नए यार्ड में केंद्र से केंद्र की दूरी ______________ से कम होने पर फाउलिंग चिह्न लगाया जाता है। ASTE 70% 2025.
- A) 4265 mm
- B) 5300 mm
- C) 1676 mm
- D) none of the options
Correct Answer: 5300 mm
Q6. V-SAT network in Indian Railways is typically used for __________. ASTE 70% 2025 भारतीय रेलवे में वी-सैट नेटवर्क का उपयोग आमतौर पर __________ के लिए किया जाता है। ASTE 70% 2025
- A) accident site communication
- B) UTS/PRS
- C) FOIS
- D) All the options
Correct Answer: All the options
Q7. In synchronous Digital Hierarchy (SDH) system used in Indian Railways OFC system, what is the bit rate for STM-4 Level? भारतीय रेलवे के OFC सिस्टम में प्रयुक्त सिंक्रोनस डिजिटल हायरार्की (SDH) सिस्टम में, STM-4 लेवल के लिए बिट रेट क्या है?
- A) 63 MBPS
- B) 155 MBPS
- C) 622 MBPS
- D) 2488 MBPS
Correct Answer: 622 MBPS
Q8. The Indian Railway VSAT network works in a Star architecture and Hub Earth Station is located in __________. भारतीय रेलवे का वीसैट नेटवर्क स्टार आर्किटेक्चर पर काम करता है और हब अर्थ स्टेशन __________ में स्थित है।
- A) New Delhi
- B) Hyderabad
- C) Mumbai
- D) Sriharikota
Correct Answer: New Delhi
Q9. Satellite Hub of Indian Railway's VSAT network has now been upgraded to the latest HX Satellite technology. What is the Network Efficiency provided by this new configuration in terms of data bandwidth for out-route and in- route respectively? भारतीय रेलवे के वीसैट नेटवर्क के सैटेलाइट हब को अब नवीनतम एचएक्स सैटेलाइट तकनीक में अपग्रेड कर दिया गया है। आउट-रूट और इन-रूट के लिए डेटा बैंडविड्थ के संदर्भ में इस नए कॉन्फ़िगरेशन द्वारा प्रदान की गई नेटवर्क दक्षता क्या है?
- A) 6.5 Mbps & 5.1 Mbps
- B) 12 Mbps & 7.4 Mbps
- C) 32 Mbps & 16 Mbps
- D) 64 Mbps & 32 Mbps
Correct Answer: 12 Mbps & 7.4 Mbps
Q10. External screw threads can be produced fast by ____________ operation. ASTE 70% 2025 बाहरी स्क्रू थ्रेड्स को ____________ प्रक्रिया द्वारा तेजी से बनाया जा सकता है। ASTE 70% 2025
- A) Milling
- B) Chasing
- C) Casting
- D) Rolling
Correct Answer: Rolling
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!