Knowledge Booster: coach_wagon Edition (29 Sep 2026)
Welcome to today's coach_wagon Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Data logger devices and C-TSR for automatically updating train timings in COA areprovided at सीओए में ट्रेनों के समय को स्वचालित रूप से अपडेट करने के लिए डेटा लॉगर डिवाइस और सी-टीएसआर उपलब्ध कराए गए हैं।
- A) ICMS
- B) Stations
- C) LOCOs
- D) FOIS
Correct Answer: Stations
Q2. WACCNH stands for WACCNH का मतलब है
- A) AC Sleeper 2 tier
- B) AC Sleeper 3 tier
- C) First class cum AC 2 tier
- D) AC Chair car
Correct Answer: AC Sleeper 3 tier
Q3. Air braked Bogie Open with centre or side discharge with High capacity wagon code is एयर ब्रेक वाली बोगी ओपन, सेंटर या साइड डिस्चार्ज के साथ, उच्च क्षमता वाली वैगन कोड है
- A) BOXN
- B) BOXNHA
- C) BOXNHS
- D) BOXNLW
Correct Answer: BOXNHA
Q4. LWLRRM stands for LWLRRM का अर्थ है
- A) Generator van
- B) Generator cum pantry car
- C) LHB medical van
- D) Generator cum Brake van
Correct Answer: Generator cum Brake van
Q5. Air braked Bogie Open with centre or side discharge with Low tare weight wagon code is एयर ब्रेक वाली खुली बोगी, जिसमें केंद्र या किनारे से माल उतारने की सुविधा हो और कम भार वाली वैगन हो, का कोड है
- A) BOXN
- B) BOXNHA
- C) BOXNHS
- D) BOXNLW
Correct Answer: BOXNLW
Q6. WGFACCW stands for WGFACCW का मतलब है
- A) AC 2 tier
- B) AC 3 tier
- C) First class cum AC 2 tier
- D) First class cum AC 3 tier
Correct Answer: First class cum AC 2 tier
Q7. Second class, Luggage & Brake van with disabled compartment is denoted by code द्वितीय श्रेणी, सामान और ब्रेक वैन जिसमें विकलांगों के लिए अलग डिब्बा होता है, उसे कोड द्वारा दर्शाया जाता है।
- A) SGSLR
- B) SGSLRD
- C) SGSRD
- D) SWGCBN
Correct Answer: SGSLRD
Q8. CONCOR ?s new low platform container flat wagons code is CONCOR के नए लो प्लेटफॉर्म कंटेनर फ्लैट वैगन का कोड है
- A) BLC
- B) BLCA
- C) BLCB
- D) Either A or B ? or C ?
Correct Answer: Either A or B ? or C ?
Q9. REMMLOT/RTIS devices for automatically updating train timings in COA areprovided in सीओए में ट्रेनों के समय को स्वचालित रूप से अपडेट करने के लिए आरईएमएमएलओटी/आरटीआईएस उपकरण उपलब्ध कराए गए हैं।
- A) ICMS
- B) Stations
- C) LOCOs
- D) FOIS
Correct Answer: LOCOs
Q10. Air braked Open hopper car with rapid (Pneumati[C] bottom discharge doors code is एयर ब्रेक वाली खुली हॉपर कार जिसमें तीव्र (न्यूमेटिक[C] नीचे से डिस्चार्ज दरवाजे हैं) कोड है
- A) BOYN
- B) BOBY
- C) BOBRN
- D) BOBR
Correct Answer: BOBRN
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!