Knowledge Booster: Commercial Edition (15 Jul 2026)
Welcome to today's Commercial Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. the consignment loaded in non-standard bags or in loose conditions माल को गैर-मानक थैलों में या खुले में लादा गया है।
- A) should continue to be subjected to 10% weighment, as per extant guidelines.
- B) should continue to be subjected to 30% weighment, as per extant guidelines.
- C) should continue to be subjected to 100% weighment, as per extant guidelines.
- D) should continue to be subjected to 50% weighment, as per extant guidelines.
Correct Answer: should continue to be subjected to 100% weighment, as per extant guidelines.
Q2. if the aggregated pay load in a rake exceeds the combined permissible carrying capacity of the rake, the punitive charges shall be levied as per following,- For wagons other than BCNHL, BCCW, BFNSM22.9, BCFC and BCFCM :If the weight of the commodity exceedsm the permissible carrying capacity of wagon; > 1 T and not more than 4 T यदि किसी रेक में कुल भार रेक की संयुक्त अनुमेय वहन क्षमता से अधिक हो जाता है, तो निम्नलिखित के अनुसार दंडात्मक शुल्क लगाया जाएगा: BCNHL, BCCW, BFNSM22.9, BCFC और BCFCM के अलावा अन्य वैगनों के लिए: यदि वस्तु का भार वैगन की अनुमेय वहन क्षमता से अधिक हो; > 1 टन और 4 टन से अधिक नहीं
- A) thrice as commodity
- B) TWICE AS COMMODITY
- C) 4 times as commodity
- D) None of these
Correct Answer: thrice as commodity
Q3. In Earning Contracts, Licensee can exit ________________________________ आय अनुबंधों में, लाइसेंसधारी ________________________________ से बाहर निकल सकता है
- A) after 2 years with advance notice of 2 months period
- B) After 1 year with advance notice of 3 months period
- C) After 2 years with advance notice of 4 months period
- D) After 6 months with notice period of 1 month
Correct Answer: After 6 months with notice period of 1 month
Q4. SCHOOL PASS CAN INCLUDE PARENT OR GUARDIAN स्कूल पास में माता-पिता या अभिभावक भी शामिल हो सकते हैं।
- A) NO
- B) YES IF BELOW 18 YEARS
- C) YES IRRESPECTIV E OF AGE
- D) None of these
Correct Answer: YES IF BELOW 18 YEARS
Q5. n cases of gross overloading (where load adjustment/detachment has to be resorted to), the applicable charges are detailed below अत्यधिक भार लादने की स्थिति में (जहां भार समायोजन/अलग करना आवश्यक हो), लागू शुल्क नीचे दिए गए विवरण में उपलब्ध हैं।
- A) NIL
- B) RS 5000/WAGON
- C) RS 3000/HOUR
- D) RS 4000/DAY
Correct Answer: RS 5000/WAGON
Q6. Multiple RRs can be issued for CTO in case of_____________________________________ निम्नलिखित स्थितियों में सीटीओ के लिए एकाधिक आरआर जारी किए जा सकते हैं: _____________________________________
- A) Single Container Train
- B) Double Stack Container Train
- C) Dwarf Container Train
- D) All the above
Correct Answer: Single Container Train
Q7. The price at which a chilled water bottle of 1 litre is to be sold is एक लीटर ठंडे पानी की बोतल जिस कीमत पर बेची जानी है, वह है
- A) 20
- B) 25
- C) 14
- D) 10
Correct Answer: 14
Q8. The Multi Purpose Stall Policy of 2017 does not supersede which of the following 2017 की बहुउद्देशीय स्टॉल नीति निम्नलिखित में से किस नीति का स्थान नहीं लेती है?
- A) Misc. Article Policy 2012
- B) Catering Policy 2010
- C) Book Stall Policy 2004
- D) Chemist Stall Policy 2008
Correct Answer: Catering Policy 2010
Q9. EDI STANDS FOR EDI का मतलब है
- A) Electronic Data Interchange
- B) Electrical Data Interchange
- C) Electronic Date Interchange
- D) Elected Data Interface
Correct Answer: Electronic Data Interchange
Q10. Tickets purchased from the ATVMs can be cancelled at ATVM से खरीदे गए टिकटों को रद्द किया जा सकता है।
- A) ATVMs only
- B) UTS counters only
- C) SMC counter only
- D) All of these
Correct Answer: UTS counters only
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!