Knowledge Booster: Commercial Edition (22 Aug 2026)
Welcome to today's Commercial Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. TDR CONSISTS OF 3 FOILS टीडीआर में 3 पन्नी होती हैं
- A) RECORD, DRM, TTE COPY
- B) PASSENGER, CCM, RECORD
- C) CCM, CLAIMS COPY, STATION COPY
- D) None of these
Correct Answer: PASSENGER, CCM, RECORD
Q2. in the case of motor vehicles in the possession of armed forces and in motor cars, quantity of petrol not exceeding may be left in the tank, provided that The flow of the petrol to the carburettor has been cut off , Pressure, if any, has been released from the tank Tank is in sound condition and is closed by well fitting cap सशस्त्र बलों के कब्जे वाले मोटर वाहनों और मोटर कारों के मामले में, टैंक में पेट्रोल की मात्रा इससे अधिक नहीं होनी चाहिए, बशर्ते कि
- A) 9.09 litres
- B) 19.09 litres
- C) 9.99 litres
- D) None of these
Correct Answer: 9.09 litres
Q3. as per Rule 5 नियम 5 के अनुसार
- A) Replies to communicatio ns in Hindi shall be in Hindi
- B) Replies to communicatio ns in Hindi shall be in English
- C) Replies to communicatio ns in Hindi shall be in Hindi and Local language
- D) None of these
Correct Answer: Replies to communicatio ns in Hindi shall be in Hindi and Local language
Q4. TEU टीईयू
- A) Ten-foot Equivalent Unit
- B) Twenty-foot Equivalent Unit
- C) Twenty-foot Engine Unit
- D) None of these
Correct Answer: Twenty-foot Equivalent Unit
Q5. Change of boarding point बोर्डिंग पॉइंट में बदलाव
- A) 4 hours before departure
- B) 6 hours before departure
- C) 5 hours before departure
- D) 30 minutes before the scheduled departure
Correct Answer: 30 minutes before the scheduled departure
Q6. CHECK DIGIT CONSISTS OF ______ DIGITS चेक अंक में शामिल हैं. अंक
- A) 3
- B) 5
- C) 4
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q7. The minimum amount of compensation payable for Injuries ( Schedule) to passengers due to accident is दुर्घटना के कारण यात्रियों को होने वाली चोटों (अनुसूची) के लिए देय न्यूनतम मुआवजे की राशि इस प्रकार है:
- A) 2 lakhs
- B) 1 lakhs
- C) 64 thousand
- D) 80 thousand
Correct Answer: 64 thousand
Q8. HR coils weighed as per norms, sample reweighment of एचआर कॉइल्स का वजन मानदंडों के अनुसार किया गया, नमूने का पुनः वजन किया गया
- A) 5%
- B) 4%
- C) 1%
- D) 15%
Correct Answer: 5%
Q9. Registration of WLC is valid for _______________years डब्ल्यूएलसी का पंजीकरण _______________ वर्षों के लिए वैध है।
- A) 20
- B) 30
- C) 35
- D) 25
Correct Answer: 20
Q10. of the wagons should be taken as the benchmark for reckoning of overloading in any wagon वैगनों की संख्या को किसी भी वैगन में ओवरलोडिंग की गणना के लिए मानक के रूप में लिया जाना चाहिए।
- A) Determined tare weight
- B) Defined tare weight
- C) Designated tare weight
- D) Designed tare weight
Correct Answer: Designed tare weight
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!