Knowledge Booster: Commercial Edition (28 Aug 2026)
Welcome to today's Commercial Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Accountal of Error Sheets and advices of debits should be ____________ त्रुटि विवरण पत्रक और डेबिट संबंधी सलाह इस प्रकार होनी चाहिए ____________
- A) In the first Balance sheet on hand
- B) In 3 months
- C) In one month
- D) Maximum a year
Correct Answer: In the first Balance sheet on hand
Q2. As per Section 103, what is the Monetary Responsibility of Railways for Goods per kg ? धारा 103 के अनुसार, माल के लिए रेलवे की मौद्रिक उत्तरदायित्व प्रति किलोग्राम क्या है?
- A) Rs. 50
- B) Rs. 100
- C) Rs. 200
- D) None of these
Correct Answer: Rs. 50
Q3. Invoice or way-bills issued for consignments of compressed, liquefied or dissolved gases must have endorsed thereon the. of the cylinders or containers as given in the Forwarding Note संपीड़ित, द्रवीकृत या घुलित गैसों की खेपों के लिए जारी किए गए चालान या मार्ग-निविदा पर अग्रेषण नोट में दिए गए सिलेंडरों या कंटेनरों का विवरण अंकित होना चाहिए।
- A) rotation numbers
- B) RANDOM NUMBERS
- C) SERIAL NUMBERS
- D) None of these
Correct Answer: SERIAL NUMBERS
Q4. Billing and realization of Military warrant exchanged at the counter is done by _________ काउंटर पर बदले गए सैन्य वारंट का बिलिंग और भुगतान _________ द्वारा किया जाता है।
- A) Commercial Department
- B) Accounts Department
- C) Billing is done by Commercial Department and realization by Accounts Department
- D) None of these
Correct Answer: Accounts Department
Q5. The Consumer Protection Act 2019 covers ____________. उपभोक्ता संरक्षण अधिनियम 2019 में ____________ शामिल है।
- A) E-Commerce Transactions
- B) E-Filing of Complaints
- C) Establishment of Central Consumer Protection Authority
- D) All of the above.
Correct Answer: All of the above.
Q6. What is the minimum cancellation charges for AC Chair car ? एसी चेयर कार के लिए न्यूनतम कैंसलेशन शुल्क कितना है?
- A) Rs. 180
- B) Rs. 200
- C) Rs. 240
- D) None of these
Correct Answer: Rs. 180
Q7. Bicycles booked as luggage are charged for a minimum weight of सामान के रूप में बुक की गई साइकिलों पर न्यूनतम वजन के हिसाब से शुल्क लिया जाता है।
- A) 40 kg
- B) 20 kg
- C) 50 kg
- D) 100 kg
Correct Answer: 40 kg
Q8. PQRS पीक्यूआरएस
- A) Plasser's Quick Reply System
- B) Plasser's Quick Relaying System
- C) Prasser's Quick Relaying System
- D) None of these
Correct Answer: Plasser's Quick Relaying System
Q9. To continue journey beyond current destination, a Guard cert can be issued वर्तमान गंतव्य से आगे की यात्रा जारी रखने के लिए, गार्ड प्रमाणपत्र जारी किया जा सकता है।
- A) At the discretion of Guard
- B) No
- C) Yes
- D) None of these
Correct Answer: Yes
Q10. What kind of ticket is issued in exchange of IAFT 1752 ? आईएएफटी 1752 के बदले किस प्रकार का टिकट जारी किया जाता है?
- A) Paper Ticket
- B) Check Soldier Ticket
- C) Blank Paper Ticket
- D) None of these
Correct Answer: Check Soldier Ticket
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!