Knowledge Booster: Commercial Edition (28 Aug 2026)
Welcome to today's Commercial Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. MINIMUM BASIC FARE AT MINIMUM DISTANCE IN Rs FOR 3A 3A के लिए न्यूनतम दूरी पर न्यूनतम मूल किराया (रुपये में)
- A) 460
- B) 455
- C) 420
- D) None of these
Correct Answer: 455
Q2. A development charge of ..... on the base freight is collected मूल भाड़े पर ..... का विकास शुल्क वसूला जाता है।
- A) 3%
- B) 2%
- C) 5%
- D) None of these
Correct Answer: 5%
Q3. Change of boarding point बोर्डिंग पॉइंट में बदलाव
- A) 4 hours before departure
- B) 6 hours before departure
- C) 5 hours before departure
- D) 30 minutes before the scheduled departure
Correct Answer: 30 minutes before the scheduled departure
Q4. Cancellation charges for confirmed IInd sleeper tickets 24 hours before the train scheduled departure is ट्रेन के निर्धारित प्रस्थान समय से 24 घंटे पहले द्वितीय श्रेणी के पुष्ट स्लीपर टिकटों को रद्द करने पर लगने वाला शुल्क निम्नलिखित है:
- A) 50%
- B) 25%
- C) 75%
- D) 100%
Correct Answer: 25%
Q5. TDR CONSISTS OF 3 FOILS टीडीआर में 3 पन्नी होती हैं
- A) RECORD, DRM, TTE COPY
- B) PASSENGER, CCM, RECORD
- C) CCM, CLAIMS COPY, STATION COPY
- D) None of these
Correct Answer: PASSENGER, CCM, RECORD
Q6. What is the percentage of Concession allowed to a Passenger having Heart Disease for travelling in 2nd AC ? हृदय रोग से पीड़ित यात्री को द्वितीय श्रेणी की एयर कंडीशनिंग में यात्रा करने पर कितने प्रतिशत की छूट दी जाती है?
- A) 75
- B) 50
- C) 25
- D) None of these
Correct Answer: 50
Q7. SPART स्पार्ट
- A) Signal for Accident Relief Medical Van
- B) Self-Propelled Accident Response Medical Van
- C) Self-Propelled Accident Relief Train
- D) None of these
Correct Answer: Self-Propelled Accident Relief Train
Q8. What is the percentage of concession is given to a male senior citizen in Sleeper Class? स्लीपर क्लास में पुरुष वरिष्ठ नागरिक को कितने प्रतिशत की छूट दी जाती है?
- A) 30
- B) 40
- C) 50
- D) None of these
Correct Answer: 40
Q9. What is the chargeable weight of 300 CC engine capacity motorcycle ? 300 सीसी इंजन क्षमता वाली मोटरसाइकिल का भार वहन योग्य भार कितना है?
- A) 100 kg
- B) 200 kg
- C) 250 kg
- D) None of these
Correct Answer: 200 kg
Q10. Duplicate Railway Receipt रेलवे रसीद की प्रतिलिपि
- A) Can be issued
- B) Shall not be issued
- C) Issued on permission from DCM
- D) Issued on permission from CCM
Correct Answer: Shall not be issued
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!