Knowledge Booster: Commercial Pro Edition (12 Oct 2026)
Welcome to today's Commercial Pro Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Correct sequence of Staff appointment → Sittings → Complaint → Powers → Reference? | कर्मचारी नियुक्ति → बैठकें → शिकायत → अधिकार → संदर्भ का सही क्रम क्या है?
- A) 34 → 35 → 36 → 38 → 39
- B) 35 → 34 → 36 → 39 → 38
- C) 34 → 36 → 35 → 38 → 39
- D) 33 → 34 → 37 → 39 → 42
Correct Answer: 34 → 35 → 36 → 38 → 39
Q2. On what basis will income sharing take place between Railways and IRCTC? | रेलवे और IRCTC के बीच आय का बंटवारा किस आधार पर होगा?
- A) Daily
- B) Weekly
- C) Monthly
- D) Annually
Correct Answer: Monthly
Q3. Who is responsible for the rest room and staff canteen for the crew and guards on the PFT? | पीएफटी पर तैनात कर्मचारियों और गार्डों के लिए शौचालय और स्टाफ कैंटीन की जिम्मेदारी किसकी है?
- A) Railway
- B) TMC
- C) RPF
- D) State Government
Correct Answer: TMC
Q4. Sections of which Act are given in the source as bailee for Railway goods? | किस अधिनियम की धाराएं रेलवे माल के लिए जमानतदार के रूप में स्रोत में दी गई हैं?
- A) Contract Act Sections 151, 152 & 161
- B) Railway Act Sections 151,152 &161
- C) CPC Sections 151,152 &161
- D) Evidence Act Sections 151,152 &161
Correct Answer: Contract Act Sections 151, 152 & 161
Q5. An OSOP outlet may include which of the following? | एक OSOP आउटलेट में निम्नलिखित में से क्या शामिल हो सकता है?
- A) Fixed stall/kiosk
- B) Mobile/portable stall
- C) Trolley
- D) उपरोक्त सभी
Correct Answer: उपरोक्त सभी
Q6. What is the duration of the Catering Units contract? | कैटरिंग यूनिट्स के अनुबंध की अवधि क्या है?
- A) 3 वर्ष
- B) 5 वर्ष
- C) 6 वर्ष
- D) 9 वर्ष
Correct Answer: 5 वर्ष
Q7. What similar powers have been given to the Railway Rates Tribunal in Section 38? | धारा 38 में रेलवे दर न्यायाधिकरण को कौन-कौन सी समान शक्तियां दी गई हैं?
- A) Supreme Court
- B) High Court
- C) Civil Court under CPC 1908
- D) Magistrate Court
Correct Answer: Civil Court under CPC 1908
Q8. Whose mutual consent is required for RDN contract extension? | आरडीएन अनुबंध के विस्तार के लिए किसकी पारस्परिक सहमति आवश्यक है?
- A) IRCTC और RailTel
- B) Indian Railways और RailTel
- C) Zonal Railway और IRCTC
- D) DRM और licensee
Correct Answer: Indian Railways और RailTel
Q9. What entire record is considered in the Periodic Service Review? | आवधिक सेवा समीक्षा में कौन-कौन से संपूर्ण रिकॉर्ड पर विचार किया जाता है?
- A) केवल Service Book
- B) Entire Service Record (ACR/APAR)
- C) केवल Leave Account
- D) केवल Medical Record
Correct Answer: Entire Service Record (ACR/APAR)
Q10. An employee satisfies the age/service criterion, but the record review reveals no concerns. What does the source list as the only review consideration? | एक कर्मचारी आयु/सेवा मानदंड को पूरा करता है, लेकिन रिकॉर्ड की समीक्षा में कोई चिंताजनक बात सामने नहीं आई है। स्रोत के अनुसार समीक्षा का एकमात्र आधार क्या है?
- A) Doubtful integrity/ineffectiveness/entire record
- B) Family size
- C) Leave balance
- D) Housing
Correct Answer: Doubtful integrity/ineffectiveness/entire record
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!