Knowledge Booster: Computer Edition (14 Oct 2026)
Welcome to today's Computer Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. UDIT module stands for __________________________ (Hint: Transfers & Computerisation) UDIT मॉड्यूल का संक्षिप्त रूप __________________________ है (संकेत: स्थानांतरण और कम्प्यूटरीकरण)
- A) Unified Digital Interface for Transfer module
- B) Universal Detailed Internal Transfers module
- C) Unified Digital Internal Transfer Module
- D) Unified Departmental Internal Transfers module
Correct Answer: Unified Digital Interface for Transfer module
Q2. If your computer keeps rebooting itself, then it is likely that _______ ? यदि आपका कंप्यूटर बार-बार अपने आप रीबूट हो रहा है, तो संभवतः _______ है?
- A) It has a virus
- B) It does not have enough memory
- C) There is no printer
- D) There has been a power surge
Correct Answer: There has been a power surge
Q3. A hacker contacts your phone or E-mails and attempts to acquire your password is called ? जब कोई हैकर आपके फोन या ईमेल पर संपर्क करके आपका पासवर्ड हासिल करने की कोशिश करता है, तो इसे क्या कहते हैं?
- A) spoofing
- B) phishing
- C) spamming
- D) buging
Correct Answer: phishing
Q4. If your computer keeps rebooting itself, then it is likely that _______ ? यदि आपका कंप्यूटर बार-बार अपने आप रीबूट हो रहा है, तो संभवतः _______ है?
- A) It has a virus
- B) It does not have enough memory
- C) There is no printer
- D) There has been a power surge
Correct Answer: There has been a power surge
Q5. SLAM stands for _________________________ (Hint : Software for Rolling Stock) SLAM का पूरा नाम _________________________ है (संकेत: रोलिंग स्टॉक के लिए सॉफ्टवेयर)
- A) Software for Locomotive Asset Maintenance
- B) Special Locomotive Asset Maintenance
- C) Software for Locomotive Asset Management
- D) None of these
Correct Answer: Software for Locomotive Asset Management
Q6. Which device among following is used for sending digital data over a phone line? निम्नलिखित में से किस उपकरण का उपयोग फोन लाइन के माध्यम से डिजिटल डेटा भेजने के लिए किया जाता है?
- A) Modem
- B) USB
- C) Scanner
- D) Printer
Correct Answer: Modem
Q7. Refresh rate of a monitor is measured in? मॉनिटर की रिफ्रेश रेट को किस रूप में मापा जाता है?
- A) Hz
- B) METER
- C) Ampere
- D) VOLTS
Correct Answer: Hz
Q8. You can protect sensitive data from prying eyes using ______ ? आप ______ का उपयोग करके संवेदनशील डेटा को दूसरों की नज़रों से सुरक्षित रख सकते हैं?
- A) Encryption
- B) Passwords
- C) File locks
- D) File permissions
Correct Answer: Encryption
Q9. The online platform of Govt. of India, on which the stores purchase of Indian Railway are dealt, for the items available on this platform, is named ________ . भारत सरकार का वह ऑनलाइन प्लेटफॉर्म, जिस पर भारतीय रेलवे की स्टोर खरीद का लेन-देन होता है, इस प्लेटफॉर्म पर उपलब्ध वस्तुओं के लिए ________ नाम से जाना जाता है।
- A) GeM
- B) DGS&D
- C) IREPS
- D) IRPSM
Correct Answer: GeM
Q10. Technology used to provide internet by transmitting data over wires of telephone network is? टेलीफोन नेटवर्क के तारों के माध्यम से डेटा संचारित करके इंटरनेट प्रदान करने के लिए उपयोग की जाने वाली तकनीक क्या है?
- A) Transmitter
- B) Diodes
- C) Transistor
- D) DSL
Correct Answer: DSL
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!