Knowledge Booster: Computer Edition (21 Aug 2026)
Welcome to today's Computer Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. What is the utility used to check the health of hard drive in windows (LDCE ASTE 2024 Question) विंडोज़ में हार्ड ड्राइव की स्थिति की जांच करने के लिए किस यूटिलिटी का उपयोग किया जाता है (LDCE ASTE 2024 प्रश्न)?
- A) Disc
- B) Clean up disk
- C) Check disk
- D) System restore
Correct Answer: Check disk
Q2. The first computer was programmed using पहले कंप्यूटर को प्रोग्राम करने के लिए निम्नलिखित का उपयोग किया गया था।
- A) Assembly language
- B) Machine language
- C) Source code
- D) Object code
Correct Answer: Machine language
Q3. The acronym for MAC is? MAC का संक्षिप्त रूप क्या है?
- A) Media Access configuration
- B) Main Access control
- C) Media Access control
- D) Main access configuration
Correct Answer: Media Access control
Q4. IDRT stands for __________________ (Hint: Transfers) IDRT का मतलब है __________________ (संकेत: स्थानांतरण)
- A) Internal Divisional Railway Transfer
- B) Intra Divisional Railway Transfer
- C) Inter Divisional Railway Transfer
- D) Inside Divisional Railway Transfer
Correct Answer: Inter Divisional Railway Transfer
Q5. Which of the following is lowest in memory hierarchy? निम्नलिखित में से कौन सा मेमोरी पदानुक्रम में सबसे नीचे है?
- A) Registers
- B) Secondary Memory
- C) Cache Memory
- D) RAM
Correct Answer: Secondary Memory
Q6. Which of the following is a GUI device? निम्नलिखित में से कौन सा जीयूआई डिवाइस है?
- A) Keyboard
- B) monitor
- C) Mouse
- D) all
Correct Answer: Mouse
Q7. HTML stands for _________________ (Hint: Computerisation) HTML का पूरा नाम _________________ है (संकेत: कंप्यूटरीकरण)
- A) Hyper Test Markup Language
- B) Hyper Text Markup Language
- C) Hyper Text Management Language
- D) Hyper Test Management Language
Correct Answer: Hyper Text Markup Language
Q8. RAM stands for? RAM का पूरा नाम क्या है?
- A) Random Aligned Memory
- B) Random Access Memory
- C) Read Access Memory
- D) None of these
Correct Answer: Random Access Memory
Q9. You can protect sensitive data from prying eyes using ______ ? आप ______ का उपयोग करके संवेदनशील डेटा को दूसरों की नज़रों से सुरक्षित रख सकते हैं?
- A) Encryption
- B) Passwords
- C) File locks
- D) File permissions
Correct Answer: Encryption
Q10. IP stands for ___________ (Hint: Computerisation) आईपी का संक्षिप्त रूप ___________ है (संकेत: कम्प्यूटरीकरण)
- A) Internet Protocol
- B) International Protocol
- C) Individual Protocol
- D) None of these
Correct Answer: Internet Protocol
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!