Knowledge Booster: Computer Edition (28 Aug 2026)
Welcome to today's Computer Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. HTML stands for _________________ (Hint: Computerisation) HTML का पूरा नाम _________________ है (संकेत: कंप्यूटरीकरण)
- A) Hyper Test Markup Language
- B) Hyper Text Markup Language
- C) Hyper Text Management Language
- D) Hyper Test Management Language
Correct Answer: Hyper Text Markup Language
Q2. Which windows application used to capture screenshot (LDCE ASTE 2024 Question) स्क्रीनशॉट लेने के लिए किस विंडोज एप्लिकेशन का उपयोग किया जाता है (LDCE ASTE 2024 प्रश्न)
- A) Snipping tool
- B) Notepad
- C) Sticky notes
- D) WordPad
Correct Answer: Snipping tool
Q3. Which is the platform thorugh which procurement of goods and services is done by the Government Ministries and Departments, Public Sector Undertakings and other apex autonomous bodies of the Central Government? वह कौन सा मंच है जिसके माध्यम से सरकारी मंत्रालयों और विभागों, सार्वजनिक क्षेत्र के उपक्रमों और केंद्र सरकार के अन्य सर्वोच्च स्वायत्त निकायों द्वारा वस्तुओं और सेवाओं की खरीद की जाती है?
- A) Government eMarket
- B) National eMarket Ltd
- C) Rashtriya eMarket
- D) eSamrudhi
Correct Answer: Government eMarket
Q4. If your computer keeps rebooting itself, then it is likely that _______ ? यदि आपका कंप्यूटर बार-बार अपने आप रीबूट हो रहा है, तो संभवतः _______ है?
- A) It has a virus
- B) It does not have enough memory
- C) There is no printer
- D) There has been a power surge
Correct Answer: There has been a power surge
Q5. Which of following is used in Randrom Access Memory? निम्नलिखित में से किसका उपयोग रैंडम एक्सेस मेमोरी में किया जाता है?
- A) Conductor
- B) Semi Conductor
- C) Vaccum Tubes
- D) Transistor
Correct Answer: Semi Conductor
Q6. A hacker contacts your phone or E-mails and attempts to acquire your password is called ? जब कोई हैकर आपके फोन या ईमेल पर संपर्क करके आपका पासवर्ड हासिल करने की कोशिश करता है, तो इसे क्या कहते हैं?
- A) spoofing
- B) phishing
- C) spamming
- D) buging
Correct Answer: phishing
Q7. The online platform of Govt. of India, on which the stores purchase of Indian Railway are dealt, for the items available on this platform, is named ________ . भारत सरकार का वह ऑनलाइन प्लेटफॉर्म, जिस पर भारतीय रेलवे की स्टोर खरीद का लेन-देन होता है, इस प्लेटफॉर्म पर उपलब्ध वस्तुओं के लिए ________ नाम से जाना जाता है।
- A) GeM
- B) DGS&D
- C) IREPS
- D) IRPSM
Correct Answer: GeM
Q8. A person who uses his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage is a ? जो व्यक्ति अपनी विशेषज्ञता का उपयोग करके दूसरों के कंप्यूटरों तक अवैध रूप से जानकारी प्राप्त करने या नुकसान पहुंचाने के लिए पहुँच प्राप्त करता है, वह क्या है?
- A) hacker
- B) analyst
- C) instant messenger
- D) programmer
Correct Answer: hacker
Q9. CRIS refers to ___________ CRIS का तात्पर्य ___________ से है।
- A) Centre for Railway Information System
- B) Centre for Railway Institute System
- C) Centre for Railway Information Technology System
- D) Centre for Railway Innovation System
Correct Answer: Centre for Railway Information System
Q10. GK - Which one of the following statements is Incorrect ? सामान्य ज्ञान - निम्नलिखित में से कौन सा कथन गलत है?
- A) Wi-Fi - Wireless Fidelity
- B) Internet - Interconnected Network
- C) URL - Uniform Resource Language
- D) ICANN - Internet Corporation of Assigned Names & Numbers
Correct Answer: URL - Uniform Resource Language
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!