Knowledge Booster: Computer Edition (30 Sep 2026)
Welcome to today's Computer Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. A person who uses his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage is a ? जो व्यक्ति अपनी विशेषज्ञता का उपयोग करके दूसरों के कंप्यूटरों तक अवैध रूप से जानकारी प्राप्त करने या नुकसान पहुंचाने के लिए पहुँच प्राप्त करता है, वह क्या है?
- A) hacker
- B) analyst
- C) instant messenger
- D) programmer
Correct Answer: hacker
Q2. ESB stands for _____________ (in the context of computerization of IRs operations) ईएसबी का मतलब _____________ है (आईआर संचालन के कम्प्यूटरीकरण के संदर्भ में)
- A) Enterprise Service Bus
- B) Economical Service Bus
- C) Evolutionary System Bus
- D) Enterprise System Bus
Correct Answer: Enterprise Service Bus
Q3. The process of starting the computer and loading of operating system programs for execution is known as कंप्यूटर को शुरू करने और ऑपरेटिंग सिस्टम प्रोग्रामों को निष्पादन के लिए लोड करने की प्रक्रिया को कहा जाता है।
- A) Initializing
- B) Loading
- C) Booting
- D) Retreiving
Correct Answer: Booting
Q4. ICANN stands for ____________ ICANN का पूरा नाम ____________ है।
- A) Internal Confederation for Assigned Names and Numbers
- B) International Confederation for Assigned Names and Numbers
- C) Internet Corporation for Assigned Names and Numbers
- D) None of these
Correct Answer: Internet Corporation for Assigned Names and Numbers
Q5. A person who uses his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage is a ? जो व्यक्ति अपनी विशेषज्ञता का उपयोग करके दूसरों के कंप्यूटरों तक अवैध रूप से जानकारी प्राप्त करने या नुकसान पहुंचाने के लिए पहुँच प्राप्त करता है, वह क्या है?
- A) hacker
- B) analyst
- C) instant messenger
- D) programmer
Correct Answer: hacker
Q6. What is the utility used to check the health of hard drive in windows (LDCE ASTE 2024 Question) विंडोज़ में हार्ड ड्राइव की स्थिति की जांच करने के लिए किस यूटिलिटी का उपयोग किया जाता है (LDCE ASTE 2024 प्रश्न)?
- A) Disc
- B) Clean up disk
- C) Check disk
- D) System restore
Correct Answer: Check disk
Q7. LCD stands for? एलसीडी का पूरा नाम क्या है?
- A) Liquid crystal Display
- B) Laser Crystal Display
- C) Light Crystal Display
- D) none
Correct Answer: Liquid crystal Display
Q8. If your computer keeps rebooting itself, then it is likely that _______ ? यदि आपका कंप्यूटर बार-बार अपने आप रीबूट हो रहा है, तो संभवतः _______ है?
- A) It has a virus
- B) It does not have enough memory
- C) There is no printer
- D) There has been a power surge
Correct Answer: There has been a power surge
Q9. What is the full form of IP? आईपी का पूरा नाम क्या है?
- A) Internet protocol
- B) Immediate protocol
- C) Internet processing
- D) Immediate processing
Correct Answer: Internet protocol
Q10. GK - Which one of the following statements is Incorrect ? सामान्य ज्ञान - निम्नलिखित में से कौन सा कथन गलत है?
- A) Wi-Fi - Wireless Fidelity
- B) Internet - Interconnected Network
- C) URL - Uniform Resource Language
- D) ICANN - Internet Corporation of Assigned Names & Numbers
Correct Answer: URL - Uniform Resource Language
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!