Knowledge Booster: Electrical Edition (30 Sep 2026)
Welcome to today's Electrical Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. A transformer transforms [एक ट्रांसफार्मर रूपांतरित करता है]
- A) voltage [वोल्टेज]
- B) current [मौजूदा]
- C) powerd. frequency [शक्ति आवृत्ति]
- D) None of the Above!
Correct Answer: voltage [वोल्टेज]
Q2. One HP = [एक एचपी =]
- A) 756 watts [756 वाट]
- B) 746 watts [746 वाट]
- C) 860 watts [860 वाट]
- D) 856 wats [856 वाट]
Correct Answer: 746 watts [746 वाट]
Q3. What is the supply of end on generation system in LHB [एलएचबी में एंड ऑन जनरेशन सिस्टम की आपूर्ति क्या है?]
- A) 150V, 50Hz, 3Ø
- B) 230V, AC
- C) 415V, 3Ø, 50Hz
- D) 750V, 3Φ, 50Hz
Correct Answer: 415V, 3Ø, 50Hz
Q4. HP cut out of RMPU coach is [आरएमपीयू कोच से एचपी का कनेक्शन काट दिया गया है।]
- A) Manual reset type [मैनुअल रीसेट प्रकार]
- B) Auto reset type [ऑटो रीसेट प्रकार]
- C) Both (a) and (b) [दोनों (क) और (ख)]
- D) None [कोई नहीं]
Correct Answer: Manual reset type [मैनुअल रीसेट प्रकार]
Q5. F-11 MCB (Triple pole) 20A belong to which motor in LHB AC coach [एफ-11 एमसीबी (ट्रिपल पोल) 20ए एलएचबी एसी कोच में किस मोटर से संबंधित है?]
- A) Compressor motor of unit 2.1 [यूनिट 2.1 का कंप्रेसर मोटर]
- B) Compressor motor of unit 2.2 [यूनिट 2.2 का कंप्रेसर मोटर]
- C) Compressor motor of unit 1.1 [यूनिट 1.1 का कंप्रेसर मोटर]
- D) Compressor motor of unit 1.2 [यूनिट 1.2 का कंप्रेसर मोटर]
Correct Answer: Compressor motor of unit 2.2 [यूनिट 2.2 का कंप्रेसर मोटर]
Q6. Speed of the condenser motor of RMPU coach is [आरएमपीयू कोच के कंडेंसर मोटर की गति है]
- A) 910 RPM [910 आरपीएम]
- B) 720 RPM [720 आरपीएम]
- C) 2880RPM [2880 आरपीएम]
- D) None [कोई नहीं]
Correct Answer: 910 RPM [910 आरपीएम]
Q7. Amalgam caused due to moisture/water at capillary in AC system results [एसी सिस्टम में केशिकाओं में नमी/पानी के कारण अमलगम उत्पन्न होता है।]
- A) Damage the metallic components [धातु के घटकों को नुकसान पहुंचाना]
- B) Blocks flow of refrigerant [रेफ्रिजरेंट के प्रवाह को अवरुद्ध करता है]
- C) Reduce the lubrication properties of the oil [तेल के चिकनाई गुणों को कम करें]
- D) none. [कोई नहीं।]
Correct Answer: Reduce the lubrication properties of the oil [तेल के चिकनाई गुणों को कम करें]
Q8. Cooled air is sent to the compartment through [ठंडी हवा को डिब्बे में भेजा जाता है]
- A) Fresh air filters [ताजी हवा के फिल्टर]
- B) Duct & grills [डक्ट और ग्रिल]
- C) Return air filters [रिटर्न एयर फिल्टर]
- D) None [कोई नहीं]
Correct Answer: Duct & grills [डक्ट और ग्रिल]
Q9. When insulation resistance test is carried out on railway carriage fan it's insulation resistance should not be less than [रेलवे डिब्बे के पंखे पर इन्सुलेशन प्रतिरोध परीक्षण करते समय, इसका इन्सुलेशन प्रतिरोध इससे कम नहीं होना चाहिए।]
- A) 20mega ohms [20 मेगा ओम]
- B) 10mega ohms [10 मेगा ओम]
- C) 2mega ohms [2 मेगा ओम]
- D) none [कोई नहीं]
Correct Answer: 2mega ohms [2 मेगा ओम]
Q10. In three-phase squirrel-cage induction motors [तीन-चरण गिलहरी-पिंजरा प्रेरण मोटरों में]
- A) rotor conductor ends are short- [रोटर कंडक्टर के सिरे छोटे हैं-]
- B) rotor conductors are short-circuited circuited through slip rings through end rings [रोटर कंडक्टर स्लिप रिंग और एंड रिंग के माध्यम से शॉर्ट-सर्किट होते हैं।]
- C) rotor conductors are kept open [रोटर कंडक्टर खुले रखे जाते हैं]
- D) rotor conductors are connected to insulation [रोटर कंडक्टर इन्सुलेशन से जुड़े होते हैं]
Correct Answer: rotor conductors are short-circuited circuited through slip rings through end rings [रोटर कंडक्टर स्लिप रिंग और एंड रिंग के माध्यम से शॉर्ट-सर्किट होते हैं।]
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!