Knowledge Booster: Establishment Edition (02 Oct 2026)
Welcome to today's Establishment Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Penalties for loss of a Bronze Pass [ कांस्य पास के नुकसान के लिए दंड ]
- A) Rs. 1729/- [ रु। 1729/- ]
- B) Rs. 1829/- [ रु। 1829/- ]
- C) Rs. 1629/- [ रु। 1629/- ]
- D) Rs. 1529/- [ रु। 1529/- ]
Correct Answer: Rs. 1729/- [ रु। 1729/- ]
Q2. Senior Administrative Grade officers of the Railways are eligible for ___ pass [ रेलवे के वरिष्ठ प्रशासनिक ग्रेड अधिकारी ___ पास के लिए पात्र हैं ]
- A) Silver [ चाँदी ]
- B) Bronze [ पीतल ]
- C) None of this [ इस में से कोई नहीं ]
- D) Gold [ स्वर्ण ]
Correct Answer: Silver [ चाँदी ]
Q3. On what basis is the seniority of apprentices determined? | प्रशिक्षुओं की वरिष्ठता किस आधार पर निर्धारित की जाती है?
- A) Age
- B) Joining date
- C) Examination में प्राप्त merit/order
- D) Interview marks
Correct Answer: Examination में प्राप्त merit/order
Q4. Lost 1st Class pass date not filled penalty? Lost 1st Class pass date not filled penalty?
- A) 5
- B) 10
- C) 15
- D) 25
Correct Answer: 25
Q5. Candidates recruited to Group-C post in Raiways and undergoining intitial training can be sanctioned ____days leave in a year with half stipend on medical grounds. रेलवे में ग्रुप-सी पद पर भर्ती होने वाले और प्रारंभिक प्रशिक्षण प्राप्त कर रहे उम्मीदवारों को चिकित्सा कारणों से एक वर्ष में आधे वजीफे के साथ ____ दिन की छुट्टी स्वीकृत की जा सकती है।
- A) 16 days
- B) 20 days
- C) 14 days
- D) 10 days
Correct Answer: 20 days
Q6. Apprentice eligible for pass? Apprentice eligible for pass?
- A) हाँ
- B) नहीं
- C) केवल Duty
- D) केवल School
Correct Answer: नहीं
Q7. IAFT 1709 un-exchanged warrant in passenger case? | आईएएफटी 1709 यात्री मामले में अप्रतिस्थापित वारंट?
- A) Valid travel
- B) Without-ticket treatment
- C) 50% fare
- D) Free EFR
Correct Answer: Without-ticket treatment
Q8. WRIL sanctioning authority?
- A) DRM
- B) ADRM
- C) GM
- D) Ministry
Correct Answer: ADRM
Q9. How much Patient Care Allowance do eligible hospital employees at Level-8 or below receive? | लेवल-8 या उससे नीचे के पद पर कार्यरत पात्र अस्पताल कर्मचारियों को रोगी देखभाल भत्ता के रूप में कितनी राशि प्राप्त होती है?
- A) ₹4,100
- B) ₹5,125
- C) ₹5,300
- D) ₹6,625
Correct Answer: ₹5,125
Q10. Full night means period between _______ and _______ [ पूर्ण रात्रि का अर्थ है _______ और _______ के बीच की अवधि ]
- A) 11 PM to 6 AM [ रात 11 बजे से सुबह 6 बजे तक ]
- B) 10 PM to 6 AM [ रात 10 बजे से सुबह 6 बजे तक ]
- C) None of this [ इस में से कोई नहीं ]
- D) 9 PM to 6 AM [ रात 10 बजे से सुबह 6 बजे तक ]
Correct Answer: 10 PM to 6 AM [ रात 10 बजे से सुबह 6 बजे तक ]
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!