Knowledge Booster: Establishment Edition (13 Oct 2026)
Welcome to today's Establishment Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Who is at the top of the Vigilance Department structure? | सतर्कता विभाग की संरचना में शीर्ष पर कौन है?
- A) SDGM & CVO
- B) General Manager
- C) Dy. CVO
- D) ASWO
Correct Answer: General Manager
Q2. Grade Pay ₹5400 is related to which level? | ₹5400 का ग्रेड पे किस स्तर से संबंधित है?
- A) Level 7
- B) Level 8
- C) Level 9
- D) Level 10
Correct Answer: Level 9
Q3. Can a Railway person can be reduced under D&AR to a lower post or grade below his recruitment grade क्या रेलवे कर्मचारी को डी एंड एआर के तहत उसकी भर्ती ग्रेड से नीचे के पद या ग्रेड पर पदावनत किया जा सकता है?
- A) Yes
- B) No
- C) Can be reduced with pay protection
- D) None of these
Correct Answer: No
Q4. For which levels is PF advance for education expenses admissible? | शिक्षा व्यय के लिए पीएफ अग्रिम किन स्तरों के लिए स्वीकार्य है?
- A) केवल Primary
- B) Primary, Secondary और Higher Secondary
- C) केवल College
- D) केवल University
Correct Answer: Primary, Secondary और Higher Secondary
Q5. The passenger complained that the displayed tariff and the charged tariff were different. This case falls under which category? | यात्री ने शिकायत की कि प्रदर्शित किराया और वसूला गया किराया अलग-अलग था। यह मामला किस श्रेणी में आता है?
- A) Misrouting
- B) Overloading
- C) Overcharging
- D) Diversion
Correct Answer: Overcharging
Q6. Who is the competent authority to sanction leave to Group A & B Officers exceeding five years? ग्रुप ए और बी के अधिकारियों को पांच साल से अधिक की छुट्टी स्वीकृत करने के लिए सक्षम प्राधिकारी कौन है?
- A) DRM
- B) PHOD
- C) GM
- D) President of India
Correct Answer: President of India
Q7. What are the qualifying marks in the skill test for the General category? | सामान्य वर्ग के लिए कौशल परीक्षा में उत्तीर्ण होने के लिए आवश्यक अंक क्या हैं?
- A) 41
- B) 48
- C) 51
- D) 60
Correct Answer: 51
Q8. PRCP में कितने passes Group D को मिलते हैं? How many passes does Group D get in PRCP?
- A) 1
- B) 2
- C) 3
- D) कोई नहीं
Correct Answer: 2
Q9. What additional arrangements are made for ladies in passenger trains? | यात्री ट्रेनों में महिलाओं के लिए क्या अतिरिक्त व्यवस्थाएं की जाती हैं?
- A) One unreserved coach
- B) One goods wagon
- C) One parcel van
- D) One brake van
Correct Answer: One unreserved coach
Q10. When did the original Employees' Compensation Act, come into force? | कर्मचारी मुआवजा अधिनियम मूल अधिनियम कब से लागू हुआ?
- A) 01 July 1923
- B) 01 July 1924
- C) 01 January 1924
- D) 15 August 1924
Correct Answer: 01 July 1924
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!