Knowledge Booster: EXPENDITURE Edition (03 Oct 2026)
Welcome to today's EXPENDITURE Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. From the details thus worked out, the "Proportionate Budget Allotment- BP" for each month is worked out for each sub-major head of the Major Head, and the progress of expenditure under each sub-major head is then watched from month to month through ____________________ in order to see that the expenditure is according to anticipations and not at a pace which is likely to lead to an excess at the end of the year. इस प्रकार तैयार किए गए विवरण से, प्रत्येक महीने के लिए "आनुपातिक बजट आवंटन-बीपी" मुख्य शीर्ष के प्रत्येक उप-प्रमुख शीर्ष के लिए तैयार किया जाता है, और फिर प्रत्येक उप-प्रमुख शीर्ष के तहत व्यय की प्रगति को महीने-दर-महीने देखा जाता है। ____________________ के माध्यम से यह देखने के लिए कि व्यय प्रत्याशाओं के अनुसार है न कि उस गति से जिससे वर्ष के अंत में अधिकता होने की संभावना हो।
- A) MFR - Monthly Financial Reviews
- B) Account Current
- C) Review by the controller office
- D) None of the above
Correct Answer: MFR - Monthly Financial Reviews
Q2. EMD of Services Tenders: Which one of the following statement is incorrect ? सेवा निविदाओं की ईएमडी: निम्नलिखित में से कौन सा कथन गलत है?
- A) EMD is applicable to all modes of Tenders (Open, Limited, Single etc)
- B) If successful Tenderer abandon his Offer, the EMD will be forfeited.
- C) Startups recognised by the Ministry of MSME are exempted from the submission of EMD as well as the cost of Tender Form.
- D) MSEs registered with DIC, KVIC, KVIB, NSIC, DHH are exempted from submission of EMD as well as the cost of Tender Forms
Correct Answer: Startups recognised by the Ministry of MSME are exempted from the submission of EMD as well as the cost of Tender Form.
Q3. Detailed estimates of all the Works in the Project are collectively known as ________ (Hint: Projects Construction) परियोजना में सभी कार्यों के विस्तृत अनुमान को सामूहिक रूप से _______ के रूप में जाना जाता है (संकेत: परियोजना निर्माण)
- A) Detailed Estimates
- B) Completion Estimate
- C) Construction Estimate
- D) Project Abstract Estimate
Correct Answer: Construction Estimate
Q4. Which one of the following conditions for availing Bonus for early completion of the work is incorrect ? कार्य को शीघ्र पूरा करने पर बोनस प्राप्त करने की निम्नलिखित में से कौन सी शर्त गलत है?
- A) Open Tenders having an advertised value of Rs. 20 Crores and above
- B) The original period of completion is 12 months or more
- C) No reduction in the original scope of work by more than 10%
- D) No extension is granted either on Contractor's account or Railway's account
Correct Answer: Open Tenders having an advertised value of Rs. 20 Crores and above
Q5. PMC stands for _______________ (Hint: Execution of Railway Projects) पीएमसी का मतलब _______________ है (संकेत: रेलवे परियोजनाओं का निष्पादन)
- A) Project Management Consultant
- B) Program Management Consultant
- C) Project Management Company
- D) Project Maintenance Company
Correct Answer: Project Management Consultant
Q6. For all contracts costing more than Rs ____, Contractor's e-MB (Measurement Book) is mandatory. In exceptional cases, approval of PHOD/CHOD/DRM with Finance Concurrence may be taken for exemption of the above condition. ____ रुपये से अधिक लागत वाले सभी अनुबंधों के लिए, ठेकेदार की ई-एमबी (मेजरमेंट बुक) अनिवार्य है। असाधारण मामलों में, उपरोक्त शर्त से छूट के लिए वित्त सहमति के साथ PHOD/CHOD/DRM का अनुमोदन लिया जा सकता है। ____ रुपये से अधिक लागत वाले सभी अनुबंधों के लिए, ठेकेदार की ई-एमबी (मेजरमेंट बुक) अनिवार्य है। असाधारण मामलों में, उपरोक्त शर्त से छूट के लिए वित्त सहमति के साथ PHOD/CHOD/DRM का अनुमोदन लिया जा सकता है। ____ रुपये से अधिक लागत वाले सभी अनुबंधों के लिए, व्यवसाय की ई-एमबी (मेजरमेंट बुक) अनिवार्य है। अन्य मामलों में, वित्त विभाग की सहमति से पीएचओडी/सीएचओडी/डीआरएम से छूट ली जा सकती है।
- A) Rs. 2 Crores
- B) Rs. 5 Crores
- C) Rs. 50 Crores
- D) None of these
Correct Answer: Rs. 5 Crores
Q7. Public moneys should not be utilized for the benefit of a particular person or section of the community unless ____________ (Hint: Canons of financial propriety)सार्वजनिक धन का उपयोग किसी विशेष व्यक्ति या समुदाय के वर्ग के लाभ के लिए तब तक नहीं किया जाना चाहिए जब तक कि ____________ (संकेत: वित्तीय औचित्य के सिद्धांत)
- A) A claim for the amount could be enforced in a Court of Law.
- B) A claim for the amount sanctioned by General Manager
- C) A claim for the amount sanctioned by FC
- D) None of the above
Correct Answer: A claim for the amount could be enforced in a Court of Law.
Q8. Which one of the following is incorrect ? (Pair of nature of expenditure & erstwhile Demand No) निम्नलिखित में से कौन सा गलत है? (व्यय की प्रकृति और पूर्ववर्ती मांग संख्या की जोड़ी)
- A) Audit Dept expenditure - 03
- B) Repairs to MEMU - 06
- C) Railway School Expenditure - 11
- D) Compensation Claims - 12
Correct Answer: Audit Dept expenditure - 03
Q9. The amount of EMD is ________, if the value of work is Rs. 300 Crores यदि कार्य का मूल्य रु. है तो ईएमडी की राशि ________ है। 300 करोड़
- A) Rs. 1 Crore
- B) Rs. Rs.151.50 Lakhs
- C) Rs. Rs. 6 Crores
- D) Rs. Rs. 1.5 Crore
Correct Answer: Rs. 1 Crore
Q10. GCC for Services - in case of JV - Joint Venture participated as Bidder. JV with foreign members, the lead member have to be _______ सेवाओं के लिए जीसीसी - जेवी के मामले में - संयुक्त उद्यम ने बोलीदाता के रूप में भाग लिया। विदेशी सदस्यों के साथ संयुक्त उद्यम, प्रमुख सदस्य को _______ होना चाहिए
- A) holding share is 75% and above
- B) Foreign Member
- C) Indian Member
- D) Either Indian Member or Foreign Member
Correct Answer: Indian Member
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!