Knowledge Booster: EXPENDITURE Edition (06 Sep 2026)
Welcome to today's EXPENDITURE Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. EPC - RFP stands for ___________ ईपीसी - आरएफपी का मतलब ___________ है
- A) Request of Finance Proposal
- B) Request For Process
- C) Required Finance Proposal
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q2. Statistics: Central charges are _________ सांख्यिकी: केंद्रीय शुल्क _________ हैं
- A) Erstwhile Demands 01 to 03
- B) Erstwhile Demand 01
- C) Erstwhile Demands 01, 02 & 15
- D) Erstwhile Demands 01 & 02
Correct Answer: Erstwhile Demands 01 & 02
Q3. Which is not a function of Accounts Department जो लेखा विभाग का कार्य नहीं है
- A) Keeping the Railway Accounts as per prescribed rules
- B) Internal check of all Railway receipts and payments with reference to rules or orders
- C) Primary Responsibility of allocations/classification of Railway receipts and payments
- D) Compilation of Railway Budget
Correct Answer: Primary Responsibility of allocations/classification of Railway receipts and payments
Q4. Powers to dispense with Tenders and accept quotation for works valuing Rs. 10 Lakhs rests with _________________ रु. के मूल्य के कार्यों के लिए निविदाओं से छूट देने और कोटेशन स्वीकार करने की शक्तियाँ। 10 लाख _________________ के पास हैं
- A) GM
- B) PHOD
- C) HOD
- D) JAG
Correct Answer: HOD
Q5. Who can exercise the same powers of PHOD in his/her absence? उसकी अनुपस्थिति में PHOD की समान शक्तियों का प्रयोग कौन कर सकता है?
- A) HOD
- B) PHOD of another Dept
- C) AGM
- D) CHOD
Correct Answer: CHOD
Q6. Find the odd man out अजीब आदमी को ढूंढो
- A) RSF
- B) OLWR
- C) ACSPF
- D) SRSF
Correct Answer: RSF
Q7. Which of the following contracts is void due to an unlawful object? निम्नलिखित में से कौन सा अनुबंध किसी गैरकानूनी उद्देश्य के कारण शून्य है?
- A) A agrees to smuggle gold into India
- B) A sells his bike to B
- C) A rents a house to B
- D) A agrees to work for B
Correct Answer: A agrees to smuggle gold into India
Q8. Departmental Charges - Which of the following is incorrect विभागीय आरोप - निम्नलिखित में से कौन सा गलत है
- A) Distinction of with & without Block works removed in case of Electrical and S&T Works
- B) Covers Departmental Manpower & Hired Manpower of Projects
- C) Gazetted portion should not be more than 50%
- D) Consists of Establishment & Non Establishment
Correct Answer: Consists of Establishment & Non Establishment
Q9. IRFA stands for Indian Railway ____________ Adjustments आईआरएफए का मतलब भारतीय रेलवे ____________ समायोजन है
- A) Financial
- B) Finance
- C) Federation
- D) Familiar
Correct Answer: Financial
Q10. As 'cash' forms, on an average about ___________ of the total expenditure of a Railway, Exchequer Control has the merit of providing an effective means of monitoring a substantial part of the expenditure on a day-to-day basis. चूंकि, रेलवे के कुल व्यय का औसतन लगभग ___________ 'नकद' होता है, राजकोष नियंत्रण में दिन-प्रतिदिन के आधार पर व्यय के एक बड़े हिस्से की निगरानी का एक प्रभावी साधन प्रदान करने की योग्यता होती है।
- A) 30 %
- B) 90 %
- C) 70 %
- D) 50 %
Correct Answer: 70 %
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!