Knowledge Booster: EXPENDITURE Edition (08 Sep 2026)
Welcome to today's EXPENDITURE Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. As 'cash' forms, on an average about ___________ of the total expenditure of a Railway, Exchequer Control has the merit of providing an effective means of monitoring a substantial part of the expenditure on a day-to-day basis. चूंकि, रेलवे के कुल व्यय का औसतन लगभग ___________ 'नकद' होता है, राजकोष नियंत्रण में दिन-प्रतिदिन के आधार पर व्यय के एक बड़े हिस्से की निगरानी का एक प्रभावी साधन प्रदान करने की योग्यता होती है।
- A) 30 %
- B) 90 %
- C) 70 %
- D) 50 %
Correct Answer: 70 %
Q2. PEI stands for __________________ (Hint: Efficiency indicator for Divisions) PEI का मतलब __________________ है (संकेत: डिवीजनों के लिए दक्षता संकेतक) PEI का मतलब __________________ है (संकेत: डिवीजनों के लिए दक्षता संकेतक) PEI का मतलब __________________ है (संकेत: डिवीजनों के लिए ज्वॉइंटर भर्ती)
- A) Performance Energy Index
- B) Performance Efficiency Index
- C) Primary Efficiency Index
- D) Primary Energy Index
Correct Answer: Performance Efficiency Index
Q3. EPC - The total amount of Damages (on account of delay of completion of the works) shall not exceed __________ of the Contract price ईपीसी - नुकसान की कुल राशि (कार्य पूरा होने में देरी के कारण) अनुबंध मूल्य के __________ से अधिक नहीं होगी
- A) 2 Percent
- B) 3 Percent
- C) 5 Percent
- D) 10 Percent
Correct Answer: 10 Percent
Q4. RCM Stands for ____ (Hint: GST) आरसीएम का मतलब ____ है (संकेत: जीएसटी)
- A) Revenue Cycle Management
- B) Reverse Cycle Mechanism
- C) Reverse Charge Mechanism
- D) Reverse Charge Maintenance
Correct Answer: Reverse Charge Mechanism
Q5. Source of Finance 28 represents Capital N. N stands for वित्त का स्रोत 28 पूंजी एन को दर्शाता है। एन का मतलब है
- A) New
- B) Normal
- C) Non
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q6. Who can exercise the same powers of PHOD in his/her absence? उसकी अनुपस्थिति में PHOD की समान शक्तियों का प्रयोग कौन कर सकता है?
- A) HOD
- B) PHOD of another Dept
- C) AGM
- D) CHOD
Correct Answer: CHOD
Q7. Purpose of completion report is पूर्णता रिपोर्ट का उद्देश्य है
- A) To compare the cost of the work
- B) To close the accounts of the work
- C) To regularise the excess over-sanctioned estimate
- D) All of the above
Correct Answer: All of the above
Q8. A two packet system of tendering is mainly adopted to _________ निविदा की दो पैकेट प्रणाली मुख्य रूप से _________ के लिए अपनाई जाती है
- A) Get wider participation
- B) Restrict the competition
- C) Assess the Tenders technically without being influenced by the Financial bids
- D) None of the above
Correct Answer: Assess the Tenders technically without being influenced by the Financial bids
Q9. Departmental charges are applicable for ______________ विभागीय शुल्क ______________ के लिए लागू हैं
- A) Works Contracts
- B) Service Contracts
- C) Both A & B
- D) Works Contracts, Service Contracts & Supply Contracts
Correct Answer: Works Contracts
Q10. In the exercise of their financial powers, the ______________ must pay due regard to the Canons of Financial Proprietyअपनी वित्तीय शक्तियों के प्रयोग में, ______________ को वित्तीय औचित्य के सिद्धांतों का उचित ध्यान रखना चाहिए
- A) Accounts officers
- B) DRMs
- C) GMs
- D) Sanctioning authorities
Correct Answer: Sanctioning authorities
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!