Knowledge Booster: EXPENDITURE Edition (15 Sep 2026)
Welcome to today's EXPENDITURE Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Material at site Account is a _____________ साइट पर सामग्री खाता एक _____________ है
- A) Purchase head
- B) Register of works
- C) Suspense head
- D) Material head
Correct Answer: Suspense head
Q2. e-RA Electronic Reverse Auction shall be the preferred method for Works and Services for Tenders valued more than ________ & ________ in each case respectively ई-आरए इलेक्ट्रॉनिक रिवर्स नीलामी प्रत्येक मामले में क्रमशः ________ और ________ से अधिक मूल्य की निविदाओं के लिए कार्यों और सेवाओं के लिए पसंदीदा तरीका होगा।
- A) Rs. 10 Crores & Rs. 50 Crores
- B) Rs. 50 Crores & Rs. 10 Crores
- C) Rs. 10 Crores & Rs. 10 Crores
- D) Rs. 50 Crores & Rs. 50 Crores
Correct Answer: Rs. 50 Crores & Rs. 50 Crores
Q3. Material at site Account is a _______ साइट पर सामग्री खाता एक _______ है
- A) Purchase head
- B) Register of works
- C) Suspense head
- D) Material head
Correct Answer: Suspense head
Q4. In Model SOP (Schedule of Powers), Part B covered about ______ मॉडल एसओपी (शक्तियों की अनुसूची) में, भाग बी में ______ के बारे में बताया गया है
- A) Commercial
- B) Establishment
- C) Medical
- D) Works
Correct Answer: Medical
Q5. Project worth of Rs. 800 Crores requires approval of __________________ परियोजना का मूल्य रु. 800 करोड़ के लिए __________________ की मंजूरी की आवश्यकता है
- A) Chairman & CEO, Railway Board
- B) EBR - Expanded Board for Railways
- C) CCEA - Cabinet Committee on Economic Affairs
- D) Minister of Railways
Correct Answer: Minister of Railways
Q6. e-RA - Electronic Reverse Auction for Works Tenders is ___________ ई-आरए - कार्य निविदाओं के लिए इलेक्ट्रॉनिक रिवर्स नीलामी ___________ है
- A) Mandatory, irrespective of value
- B) Mandatory for Tenders above Rs. 10 Crore
- C) Optional
- D) None of these
Correct Answer: Optional
Q7. Which one of the following option cannot be taken as material modifications on lines under construction and open line works estimated to cost rupees one Crore and over? (Appendix3 Exam Model Paper 1) निम्नलिखित में से कौन सा विकल्प निर्माणाधीन लाइनों और खुली लाइन कार्यों पर सामग्री संशोधनों के रूप में नहीं लिया जा सकता है, जिनकी अनुमानित लागत एक करोड़ रुपये और उससे अधिक है? (परिशिष्ट 3 परीक्षा मॉडल पेपर 1)
- A) Any change in the alignment likely to affect the facilities offered to the public in the neighborhood or likely to increase or decrease the length of the line by 100 meters.
- B) Any alteration in the type or number of engines or vehicles provided in an estimate for rolling stock.
- C) Introduction of any new station or omission of any station.
- D) None of the above
Correct Answer: None of the above
Q8. As 'cash' forms, on an average about ___________ of the total expenditure of a Railway, Exchequer Control has the merit of providing an effective means of monitoring a substantial part of the expenditure on a day-to-day basis. चूंकि, रेलवे के कुल व्यय का औसतन लगभग ___________ 'नकद' होता है, राजकोष नियंत्रण में दिन-प्रतिदिन के आधार पर व्यय के एक बड़े हिस्से की निगरानी का एक प्रभावी साधन प्रदान करने की योग्यता होती है।
- A) 30 %
- B) 90 %
- C) 70 %
- D) 50 %
Correct Answer: 70 %
Q9. In case the contractor fails to submit the requisite PG even after ______ from the date of issue of LOA, the Service contract shall be terminated duly forfeiting EMD and other dues, if any payable against that contract. यदि ठेकेदार एलओए जारी होने की तारीख से ______ के बाद भी अपेक्षित पीजी जमा करने में विफल रहता है, तो ईएमडी और अन्य देय राशि, यदि उस अनुबंध के विरुद्ध देय हो, को जब्त करते हुए सेवा अनुबंध को समाप्त कर दिया जाएगा।
- A) 30 days
- B) 45 days
- C) 60 days
- D) 90 days
Correct Answer: 90 days
Q10. The work of highly technical in nature in which accuaracy is more important than cost of the work - What is the type of Tender system is preferred ? उच्च तकनीकी प्रकृति का कार्य जिसमें सटीकता कार्य की लागत से अधिक महत्वपूर्ण है - किस प्रकार की निविदा प्रणाली को प्राथमिकता दी जाती है?
- A) Open Tender
- B) Limited Tender
- C) Global Tender
- D) Two-Packet Tender System
Correct Answer: Two-Packet Tender System
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!