Knowledge Booster: EXPENDITURE Edition (25 Aug 2026)
Welcome to today's EXPENDITURE Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Primary Checks on the Detailed estimates by Accounts खातों द्वारा विस्तृत अनुमानों पर प्राथमिक जाँच
- A) Propriety of Expenditure
- B) Budget provision
- C) Incidence & classification of charges
- D) All the above
Correct Answer: All the above
Q2. As per GCC for works, in case of Works Contract, quantities operated more than 125 % but below 140 % will be paid at the rate of _____________ कार्यों के लिए जीसीसी के अनुसार, कार्य अनुबंध के मामले में, 125% से अधिक लेकिन 140% से कम संचालित मात्रा का भुगतान _____________ की दर से किया जाएगा।
- A) 98 % of the Accepted Rate
- B) 96 % of the Accepted Rate
- C) 94 % of the Accepted Rate
- D) 104 % of the Accepted Rate
Correct Answer: 98 % of the Accepted Rate
Q3. Environment Related Works should generally be completed within____________ पर्यावरण संबंधी कार्य आम तौर पर ____________ के भीतर पूरे किए जाने चाहिए
- A) Six Months
- B) One Year
- C) Two Years
- D) Nine Months
Correct Answer: Two Years
Q4. The amount of EMD is ________, if the value of work is Rs. 300 Crores यदि कार्य का मूल्य रु. है तो ईएमडी की राशि ________ है। 300 करोड़
- A) Rs. 1 Crore
- B) Rs. Rs.151.50 Lakhs
- C) Rs. Rs. 6 Crores
- D) Rs. Rs. 1.5 Crore
Correct Answer: Rs. 1 Crore
Q5. Development Fund Part 3 is called as ------ विकास निधि भाग 3 को ------ कहा जाता है
- A) Customer Amenities Works
- B) Labour Welfare Works
- C) Unremunerative Works
- D) Safety Works
Correct Answer: Unremunerative Works
Q6. Monetary limit for calling EPC tenders is Rupees ________________ ईपीसी निविदाएं बुलाने की मौद्रिक सीमा ________________ रुपये है
- A) 100 Crores
- B) 500 Crores
- C) 1000 Crores
- D) No limit
Correct Answer: No limit
Q7. Wagon Turn Round performance is denoted in terms of ________? वैगन टर्न राउंड प्रदर्शन को ________ के संदर्भ में दर्शाया गया है?
- A) Days
- B) NTKMs
- C) Hours
- D) EKMs
Correct Answer: Days
Q8. GCC for Services - in case of JV - Joint Venture participated as Bidder, Lead member should be holding of _______ and above. % सेवाओं के लिए जीसीसी - जेवी के मामले में - संयुक्त उद्यम ने बोलीदाता के रूप में भाग लिया, लीड सदस्य के पास _______ और उससे अधिक की हिस्सेदारी होनी चाहिए। %
- A) 25 %
- B) 51 %
- C) 75 %
- D) None of the above
Correct Answer: 51 %
Q9. GCC for Service Contracts examples - Which is not correct ? सेवा अनुबंध उदाहरणों के लिए जीसीसी - कौन सा सही नहीं है?
- A) Physical Maintenance
- B) Housekeeping
- C) Publicity on Platforms/Trains
- D) Consultancy
Correct Answer: Publicity on Platforms/Trains
Q10. In Model SOP (Schedule of Powers), Part C covered about ______ एसओपी (शक्तियों की अनुसूची) में, भाग सी में ______ के बारे में बताया गया है
- A) Works
- B) Establishment
- C) Medical
- D) Miscellaneous
Correct Answer: Miscellaneous
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!