Knowledge Booster: EXPENDITURE Edition (31 Aug 2026)
Welcome to today's EXPENDITURE Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Powers to invite Quotations by CAO/C for last mile connectivity projects is _________ per case अंतिम मील कनेक्टिविटी परियोजनाओं के लिए सीएओ/सी द्वारा कोटेशन आमंत्रित करने की शक्तियां प्रति मामले _________ हैं
- A) Rs. 4 Crores
- B) Rs. 5 Crores
- C) Rs. 8 Crores
- D) Rs. 10 Crores
Correct Answer: Rs. 4 Crores
Q2. Which Pair(Revenue PU & Description) is incorrect? कौन सी जोड़ी (राजस्व पीयू और विवरण) गलत है?
- A) 27 - Materials drawn from stock
- B) 28 - Direct purchase of materials
- C) 31 - Cost of Electrical Energy (Payments to Discoms/SEBs)
- D) 32 - Contractual Payments
Correct Answer: 31 - Cost of Electrical Energy (Payments to Discoms/SEBs)
Q3. The cost of a temporary or experimental work is chargeable to _______________ अस्थायी या प्रायोगिक कार्य की लागत _______________ से वसूल की जाती है
- A) Capital
- B) Development Fund - I
- C) Railway Safety Fund
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q4. E - Tender forms shall be issued to all Tenderers. The cost charged is ____________ सभी निविदाकारों को ई-निविदा प्रपत्र जारी किए जाएंगे। लगाई गई लागत ____________ है
- A) Rs. 500
- B) Rs. 100
- C) Rs. 1000
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q5. Which one of the factors is incorrect for taken into the account while distributing the Sanctioned grant among twelve months ( Proportionate Budget Allotment) स्वीकृत अनुदान को बारह महीनों के बीच वितरित करते समय ध्यान में रखा जाने वाला कौन सा कारक गलत है (आनुपातिक बजट आवंटन) 12 महीने के अंतराल पर अनुदान को ध्यान में रखते हुए कौन सा कारक गलत है (अनुपातिक बजट विवरण)
- A) Throw forward from the previous year
- B) All expenditure whether in cash or by transfer, the liability for which already exists, but which is not likely to be distributed evenly during the year, whether because it is of a periodical nature, or because it is contingent on the receipt of supplies,
- C) Expenditure which is practically fixed and evenly distributed throughout the year
- D) Need not to keep some amount as a reserve for meeting fresh or unanticipated expenditure.
Correct Answer: Need not to keep some amount as a reserve for meeting fresh or unanticipated expenditure.
Q6. The object of creating the _____________ is to meet the liabilities for debt servicing of Japan International Cooperation Agency and the World Bank loans taken for the Dedicated Freight Corridor project and obligations of future Pay Commissions/Awards. _______________ बनाने का उद्देश्य जापान इंटरनेशनल कोऑपरेशन एजेंसी की ऋण सेवा और डेडिकेटेड फ्रेट कॉरिडोर परियोजना के लिए विश्व बैंक द्वारा लिए गए ऋणों और भविष्य के वेतन आयोगों/पुरस्कारों की देनदारियों को पूरा करना है। _______________ बनाने का उद्देश्य जापान इंटरनेशनल कोऑपरेशन एजेंसी की ऋण सेवा और डेडिकेटेड फ्रेट कॉरिडोर परियोजना के लिए विश्व बैंक द्वारा लिए गए ऋणों और भविष्य के वेतन आयोगों/पुरस्कारों की देनदारियों को पूरा करना है। _______________ बनाने का उद्देश्य जापान इंटरनेशनल कोऑपरेशन एजेंसी की ऋण सेवा और डेडिकेटेड फ्रेट ग्लॉज परियोजना के लिए विश्व बैंक द्वारा दिए गए ऋण और भविष्य के वेतन आयोगों/पुरस्कारों के प्रशिक्षण को पूरा करना है।
- A) CF - Capital Fund
- B) DSF - Debt Service Fund
- C) IRFC - Indian Railway Finance Corporation
- D) CRIF - Central Road Infrastructure Fund
Correct Answer: DSF - Debt Service Fund
Q7. Monetary Powers of DRM to sanction Lumpsum works under PH-30 (RSW- Road Safety Works) in lieu of LC - Level Crossing gateपीएच-30 (आरएसडब्ल्यू-एलसी) के तहत अंब्रेला कार्यों को मंजूरी देने के लिए डीआरएम की मौद्रिक शक्तियां
- A) Rs. 1 Cr
- B) Rs. 2.5 Cr
- C) Rs. 5 Cr
- D) Rs. 3 Cr
Correct Answer: Rs. 5 Cr
Q8. _______________ bears the Cost of construction of Quarters meant for Gazettted Officers _________ राजपत्रित अधिकारियों के लिए बने क्वार्टरों के निर्माण की लागत वहन करता है _________ राजपत्रित अधिकारियों के लिए बने क्वार्टरों के निर्माण की लागत वहन करता है _________ राजपत्रित अधिकारी निर्मित क्वार्टरों के निर्माण की लागत वहन करते हैं
- A) Capital
- B) DF- Development Fund Part I - Passengers and other Railway users amenities
- C) DF - Development Fund Part II - Labour Welfare Works
- D) Capital Fund
Correct Answer: Capital
Q9. In EPC Contracts, EMD is called as __________ ईपीसी अनुबंधों में, ईएमडी को __________ कहा जाता है
- A) Bid Security
- B) Performance Security
- C) Retention Money
- D) EMD only
Correct Answer: Bid Security
Q10. Capital component of IRFC Lease charges chargeable to Capital, if adequate funds are not available under ___________ (Source: 702 F) यदि ___________ के तहत पर्याप्त धनराशि उपलब्ध नहीं है, तो आईआरएफसी लीज शुल्क का पूंजीगत घटक पूंजी पर प्रभार्य है (स्रोत: 702 एफ)
- A) Development Fund
- B) Capital Fund
- C) Railway Safety Fund
- D) Depreciation Reserve Fund
Correct Answer: Capital Fund
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!