Knowledge Booster: Finance Edition (12 Oct 2026)
Welcome to today's Finance Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Additional Post Arrangement cannot continue for a particular vacant post for more than _________ किसी विशेष रिक्त पद के लिए अतिरिक्त पद व्यवस्था _________ से अधिक समय तक जारी नहीं रह सकती।
- A) 1 Year
- B) 6 Months
- C) 3 Months
- D) None of these
Correct Answer: 1 Year
Q2. GCC for Services issued by the ________ (Dept / Cell) ________ (विभाग/सेल) द्वारा जारी सेवाओं के लिए जीसीसी ________ (विभाग/सेल) द्वारा जारी सेवाओं के लिए जीसीसी ________ (विभाग/सेल) जीसीसी के लिए जारी सेवाएं
- A) Commercial
- B) Accounts
- C) Finance
- D) Innovation & Transformation Cell
Correct Answer: Innovation & Transformation Cell
Q3. The full form RRSK is ____ / आरआरएसके का पूर्ण रूप ____ है
- A) Rashtriya Rail Sudhar Kosh / राष्ट्रीय रेल सुधार कोष [ राष्ट्रीय रेल सुधार कोष/राष्ट्रीय रेल सुधार कोष ]
- B) Rashtriya Rail Sanraksha Kosh / राष्ट्रीय रेल संरक्षण कोष [ राष्ट्रीय रेल संरक्षण कोष/राष्ट्रीय रेल संरक्षण कोष ]
- C) Rashtriya Rail Sampark Kosh / राष्ट्रीय रेल संपर्क कोष [ राष्ट्रीय रेल संपर्क कोष / राष्ट्रीय रेल संपर्क कोष ]
- D) Rashtriya Rail Suvidha Kosh / राष्ट्रीय रेल सुविधा कोष [ राष्ट्रीय रेल सुविधा कोष / राष्ट्रीय रेल सुविधा कोष ]
Correct Answer: Rashtriya Rail Sanraksha Kosh / राष्ट्रीय रेल संरक्षण कोष [ राष्ट्रीय रेल संरक्षण कोष/राष्ट्रीय रेल संरक्षण कोष ]
Q4. Services: Extension of the Contract – Which of the following statements is Incorrect ? सेवाएँ: अनुबंध का विस्तार - निम्नलिखित में से कौन सा कथन गलत है?
- A) Not less than one month.
- B) If delay is due to Contractor, damages should be levied at the rate of 0.10 % of the Contract value for each week or part of the week
- C) Maximum damages should not exceed 10% of the Contract value.
- D) Resorted to the Extension, If the New Contract has not been finalized.
Correct Answer: Maximum damages should not exceed 10% of the Contract value.
Q5. NRUCC stands for National Railway Users Consultative ______ एनआरयूसीसी का मतलब राष्ट्रीय रेलवे उपयोगकर्ता सलाहकार ______ है
- A) Committee
- B) Council
- C) Commission
- D) None of these
Correct Answer: Council
Q6. Audit functions are derived from Articles _______ of The Constitution of India लेखापरीक्षा कार्य भारत के संविधान के अनुच्छेद _______ से प्राप्त होते हैं
- A) 148 to 151
- B) 121 to 124
- C) 248 to 251
- D) 221 to 224
Correct Answer: 148 to 151
Q7. Agreements that do not give rise to contractual obligations are not contracts. [ ऐसे समझौते जो संविदात्मक दायित्वों को जन्म नहीं देते, अनुबंध नहीं हैं। ]
- A) TRUE [ सत्य ]
- B) Partly False [ आंशिक रूप से गलत ]
- C) FALSE [ असत्य ]
- D) None of this [ इस में से कोई नहीं ]
Correct Answer: TRUE [ सत्य ]
Q8. BASED is to prepare a freight income estimate for a proposed railway line. Which of the following traffic will be considered? | BASED को प्रस्तावित रेलवे लाइन के लिए माल ढुलाई आय का अनुमान तैयार करना है। निम्नलिखित में से किस प्रकार के यातायात पर विचार किया जाएगा?
- A) केवल outward traffic
- B) केवल inward traffic
- C) Outward और inward दोनों
- D) केवल long-distance traffic
Correct Answer: Outward और inward दोनों
Q9. Essential condition of contract is ___ [ अनुबंध की आवश्यक शर्त है ___ ]
- A) there must be TWO parties [ दो पार्टियाँ होनी चाहिए ]
- B) there must be THREE parties [ तीन पार्टियाँ होनी चाहिए ]
- C) there need not be any offer [ किसी प्रस्ताव की आवश्यकता नहीं है ]
- D) none of this [ इस में से कोई नहीं ]
Correct Answer: there must be TWO parties [ दो पार्टियाँ होनी चाहिए ]
Q10. What percentage of actual running allowance earned by Running Staff is takan for Income Tax? रनिंग स्टाफ द्वारा अर्जित वास्तविक रनिंग अलाउंस का कितना प्रतिशत आयकर के लिए लिया जाता है?
- A) 70%
- B) 30%
- C) 55%
- D) 100%
Correct Answer: 30%
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!