Q1. Revised rate of Coal Pilot Allowance to Shuntman of Transortaion Dept who accompany Coal Pilot Trains in Colleries for shunting duties on First and subsequent trip is Rs. _______ and Rs. _____________ respectively
कोयला खदानों में कोयला पायलट ट्रेनों के साथ पहली और बाद की यात्राओं में शंटिंग ड्यूटी के लिए परिवहन विभाग के शंटमैन को दिए जाने वाले कोयला पायलट भत्ते की संशोधित दर क्रमशः रु. _______ और रु. _____________ है।
- A) Rs 120/-, Rs 34/-
- B) Rs 102/- , Rs 43/-
- C) Rs 102/-, Rs 34/-
- D) Rs 120/-. Rs 34/-
Correct Answer: Rs 102/-, Rs 34/-
Explanation: Explanation : In 6th PC it was Rs 45/- for first trip and Rs 15/- for subsequent trips. - RBE 92/2017 6वें पीसी में पहली यात्रा के लिए यह 45/- रुपये और बाद की यात्राओं के लिए 15/- रुपये थी। - आरबीई 92/2017
Q2. Services: The weightage of Technical parameters i.e., Non financial parameters should not exceed _____ the Total value of Tender
सेवाएँ: तकनीकी मापदंडों का महत्व यानी, गैर वित्तीय पैरामीटर निविदा के कुल मूल्य _____ से अधिक नहीं होना चाहिए
Correct Answer: 80%
Explanation: Explanation : गुणवत्ता एवं लागत का अनुपात इस प्रकार है: The ratio of Quality & Cost is as follows:
Q3. By whom will the tender document be finalized after getting approval from the Finance Department? | वित्त विभाग से मंजूरी मिलने के बाद निविदा दस्तावेज को अंतिम रूप किसके द्वारा दिया जाएगा?
- A) Southern Railway
- B) Railway Board
- C) DRM
- D) PCCM
Correct Answer: Railway Board
Explanation: Railway Board EMD & Security Deposit
Q4. Which of the following is incorrect in regard JV - Joint Ventures / Consortium in Service Contracts
जेवी - सेवा अनुबंधों में संयुक्त उद्यम/संघ के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा गलत है
- A) Lead Member shall have majority (at least 51 % ) share
- B) Other Members shall have a share of not less than 20 % each , if JV firms with up to 3 Members
- C) Other Members shall have a share of not less than 12 % each , if JV firms with more than 3 Members
- D) If JV firm with Foreign Member (s), the lead Member has to be an Indian Firm
Correct Answer: Other Members shall have a share of not less than 12 % each , if JV firms with more than 3 Members
Explanation: Explanation : Correct one is 10 %
Q5. What is traffic study useful for in budget planning? | बजट नियोजन में यातायात अध्ययन किस काम आता है?
- A) Development
- B) Renewal
- C) Modernization
- D) उपरोक्त सभी
Correct Answer: उपरोक्त सभी
Explanation: उपरोक्त सभी
Q6. Services: SSS stands for _______ (like RRR movie)
सेवाएँ: SSS का अर्थ _______ है (जैसे RRR मूवी)
- A) Single Standard Service
- B) Satisfactory Similar Service
- C) Similar Single Schedule
- D) Single Similar Service
Correct Answer: Single Similar Service
Explanation: Explanation : ✔ As specified by the Railway Authority, the Bidder should have satisfactorily completed a SSS Contract in the previous 3 Fys and the current FY ✔ Satisfactorily completed means - payment of bills amounting to 35% of the advertised value of the Bid. ✔ जैसा कि रेलवे प्राधिकरण द्वारा निर्दिष्ट किया गया है, बोली लगाने वाले को पिछले 3 वित्तीय वर्ष और वर्तमान वित्तीय वर्ष में एक एसएसएस अनुबंध संतोषजनक ढंग से पूरा करना चाहिए। ✔संतोषजनक रूप से पूरा करने का अर्थ है - बोली के विज्ञापित मूल्य का 35% राशि के बिलों का भुगतान।
Q7. Revised rates of Transport Alowance for employees working in Level 1 and Level 2 in 12 Major cities is Rs
12 प्रमुख शहरों में लेवल 1 और लेवल 2 में कार्यरत कर्मचारियों के लिए परिवहन भत्ते की संशोधित दर 12 रुपये है।
- A) Rs 1320/- + DA thereon
- B) Rs 1330+DA thereon
- C) Rs 1340+DA thereon
- D) Rs 1350/-+ DA thereon
Correct Answer: Rs 1350/-+ DA thereon
Explanation: Explanation : For other cities it is Rs 900/- + DA thereon - RBE 80/2017 अन्य शहरों के लिए यह 900/- रुपये + उस पर डीए है - आरबीई 80/2017
Q8. C & AG stands for ______________________ (Hint: Audit) (ASTE LDCE CBT 2022 Exam question) सी एंड ए जी का तात्पर्य ______________________ है (संकेत: लेखा परीक्षा) (ASTE LDCE CBT 2022 परीक्षा प्रश्न)
- A) Comptroller and Auditor General
- B) Comptroller and Accounts General
- C) Chief Auditor General
- D) Chief Accounts General
Correct Answer: Comptroller and Auditor General
Explanation: Explanation : Supreme Audit Authority in India. The C&AG acts as the friend, philosopher and guide to the Public Accounts Committee and Committee on Public Undertakings in connection with the audit reports prepared. Article 148 - Establishes the authority of the CAG. The CAG is independent from the executive. The President can remove the CAG, but only by following the same procedure used to remove a Supreme Court Judge. Article 149 - Duties and Powers of C&AG. Article 150 specifies the form of accounts for the states and the union. Article 151 -Audit reports. भारत में सर्वोच्च लेखा परीक्षा प्राधिकरण. सीएजी, लेखापरीक्षा रिपोर्ट तैयार करने के संबंध में लोक लेखा समिति और सार्वजनिक उपक्रम समिति के लिए मित्र, दार्शनिक और मार्गदर्शक के रूप में कार्य करता है। अनुच्छेद 148 - CAG के अधिकार स्थापित करता है। CAG कार्यपालिका से स्वतंत्र होता है। राष्ट्रपति CAG को हटा सकता है, लेकिन केवल उसी प्रक्रिया का पालन करके जो सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश को हटाने के लिए इस्तेमाल की जाती है। अनुच्छेद 149 - C&AG के कर्तव्य और शक्तियाँ। अनुच्छेद 150 राज्यों और संघ के लिए खातों के स्वरूप को निर्दिष्ट करता है। अनुच्छेद 151 - लेखापरीक्षा रिपोर्ट।
Q9. Generally RCC - Railway Convention Committee formed for every _____
आम तौर पर आरसीसी - रेलवे कन्वेंशन कमेटी प्रत्येक _____ के लिए बनाई जाती है
- A) 1 year
- B) 5 Years
- C) 3 Years
- D) None of these
Correct Answer: 5 Years
Explanation: Explanation : 1. Is an ad hoc Parliamentary committee constituted from time to time on Resolution adopted by Lok Sabha and concurred in by Rajya Sabha. 2. The appointment and functions of the Railway Convention Committee is a part of Parliamentary control over Indian Railway Finances. 3. Composition of RCC - 12 members from Lok Sabha nominated by Speaker and 6 Members from Rajya Sabha nominated by Chairman. 4. The Chairman of the Committee is appointed by the Speaker from amongst the members of the Committee. 5. After Independence, first RCC constituted in 1949. Since then, each Lok Sabha has been having a Railway Convention Committee. 6. The Committee becomes functus officio after presenting its final Report. 7. After a Report has been presented to the House, the Ministry of Railways and other concerned Ministries are required to take action on various observations and recommendations contained in the Report. The replies of the Government are examined and an ATR- Action Taken Report is then presented to the House. 8. Is formed once in five years (normally with the formation of New Loksabha). 9. Its rules generally applicable for a period of five years. 1. यह एक तदर्थ संसदीय समिति है जिसका गठन समय-समय पर लोकसभा द्वारा अपनाए गए और राज्यसभा द्वारा सहमति व्यक्त किए गए संकल्पों पर किया जाता है। 2. रेलवे कन्वेंशन कमेटी की नियुक्ति और कार्य भारतीय रेलवे वित्त पर संसदीय नियंत्रण का एक हिस्सा है। 3. आरसीसी की संरचना - लोकसभा से 12 सदस्य अध्यक्ष द्वारा मनोनीत होते हैं और 6 सदस्य राज्यसभा से सभापति द्वारा मनोनीत होते हैं। 4. समिति के अध्यक्ष की नियुक्ति अध्यक्ष द्वारा समिति के सदस्यों में से की जाती है। 5. स्वतंत्रता के बाद, 1949 में पहली आरसीसी का गठन किया गया। तब से, प्रत्येक लोकसभा में एक रेलवे कन्वेंशन समिति होती रही है। 6. समिति अपनी अंतिम रिपोर्ट प्रस्तुत करने के बाद कार्यात्मक बन जाती है। 7. सदन में एक रिपोर्ट प्रस्तुत किए जाने के बाद, रेल मंत्रालय और अन्य संबंधित मंत्रालयों को रिपोर्ट में निहित विभिन्न टिप्पणियों और सिफारिशों पर कार्रवाई करना आवश्यक है। सरकार के उत्तरों की जांच की जाती है और फिर एटीआर- कार्रवाई रिपोर्ट सदन में प्रस्तुत की जाती है। 8. पांच वर्ष में एक बार (सामान्यतः नई लोकसभा के गठन के साथ) गठित होती है। 9. इसके नियम आम तौर पर पांच साल की अवधि के लिए लागू होते हैं। आरसीसी - रेलवे कन्वेंशन कमेटी। मुख्य विशेषताएं हैं: RCC - Railway Convention Committee. Salient features are:
Q10. A customer wants to register a wagon demand online on FOIS. Which facility should he use? | एक ग्राहक FOIS के तहत ऑनलाइन वैगन की मांग दर्ज कराना चाहता है। उसे किस सुविधा का उपयोग करना चाहिए?
- A) E-TRR
- B) E-RD
- C) PTO
- D) FNR
Correct Answer: E-RD
Explanation: E-RD Electronic Registration of Demand (E-RD) FOIS par online wagon/rake registration ke liye hai.
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!