Knowledge Booster: Finance Edition (17 Sep 2026)
Welcome to today's Finance Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. The rate of DA w.e.f 01.07.2019 is 01.07.2019 से प्रभावी महंगाई भत्ता (DA) की दर इस प्रकार है:
- A) 14%
- B) 17%
- C) 20%
- D) 21%
Correct Answer: 17%
Q2. Revised rate of Hospital Patient Care Allowance & Patient Care Allowance to Group-C and Group-D employees is Rs अस्पताल रोगी देखभाल भत्ता और ग्रुप-सी और ग्रुप-डी कर्मचारियों के लिए रोगी देखभाल भत्ता की संशोधित दर रुपये है।
- A) Rs 4300/-
- B) Rs 4000/-
- C) Rs 4100/-
- D) Rs 4200/-
Correct Answer: Rs 4100/-
Q3. Agreement is defined in the ___ section of Indian Railway Contract Act 1872. [ समझौते को भारतीय रेलवे अनुबंध अधिनियम 1872 की धारा ___ में परिभाषित किया गया है। ]
- A) 2(e) [ 2(ई) ]
- B) 2(c) [ 2(सी) ]
- C) 2(g) [ 2(जी) ]
- D) 2(i) [ 2(i) ]
Correct Answer: 2(e) [ 2(ई) ]
Q4. Revised rate of Constant Attendant Allowance to the employees who have retired on disabiity pension under Extra Ordinary( Pension) Rules is Rs असाधारण (पेंशन) नियमों के अंतर्गत विकलांगता पेंशन पर सेवानिवृत्त कर्मचारियों को दिए जाने वाले निरंतर परिचारक भत्ते की संशोधित दर ₹ है।
- A) Rs 4500/-
- B) Rs6750/-
- C) Rs6500/-
- D) Rs 6000/-
Correct Answer: Rs6750/-
Q5. In which Rail Budget was the Multi-Purpose Stall policy announced? | किस रेल बजट में बहुउद्देशीय स्टॉल नीति की घोषणा की गई थी?
- A) 2014–15
- B) 2015–16
- C) 2016–17
- D) 2017–18
Correct Answer: 2016–17
Q6. Services: Penalties – Forfeit of PG. Which of the following statement is Incorrect ? सेवाएँ: दंड - पीजी की जब्ती। निम्नलिखित में से कौन सा कथन गलत है?
- A) Penalty exceeds 50% of the maximum – 25 % of PG is forfeited
- B) Penalty reaches the maximum i.e, 100% – 50 % of PG is forfeited
- C) The PG shall be encashed after the completion of the Contract period only (Not immediately on the date of forfeit of PG)
- D) The object of submission of PG in 4 equal parts is to make enable the encashment of partial PG.
Correct Answer: Penalty reaches the maximum i.e, 100% – 50 % of PG is forfeited
Q7. Services: QCBS is applicable for Tenders valued ______ and above सेवाएँ: QCBS ______ और उससे अधिक मूल्य की निविदाओं के लिए लागू है
- A) Rs. 50 Lakhs
- B) Rs. 2 Crores
- C) Rs. 5 Crores
- D) Irrespective of Value
Correct Answer: Rs. 50 Lakhs
Q8. Draft Para reply: Find odd one ड्राफ्ट पैरा उत्तर: बेजोड़ खोजें
- A) Sentence-wise remarks
- B) Action Taken Note
- C) Chronology of the events
- D) Audit contention in brief
Correct Answer: Action Taken Note
Q9. Service Contracts Acceptance - Maximum Powers of SG- Selection Grade / JAG - Junior Administrative Grade are _________ (both at Division controlled units & Hqrs/other units) सेवा अनुबंध स्वीकृति - एसजी-चयन ग्रेड/जेएजी-जूनियर प्रशासनिक ग्रेड की अधिकतम शक्तियां _________ हैं (डिवीजन नियंत्रित इकाइयों और मुख्यालय/अन्य इकाइयों दोनों पर)
- A) Up to Rs. 1 Crore
- B) Up to Rs. 2 Crore
- C) Up to Rs. 4 Crore
- D) Up to Rs. 10 Crore
Correct Answer: Up to Rs. 4 Crore
Q10. What is traffic study useful for in budget planning? | बजट नियोजन में यातायात अध्ययन किस काम आता है?
- A) Development
- B) Renewal
- C) Modernization
- D) उपरोक्त सभी
Correct Answer: उपरोक्त सभी
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!