Knowledge Booster: G and SR Edition (16 Oct 2026)
Welcome to today's G and SR Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Trolley/Lorry notice is given by P W I in form No ट्रॉली/लॉरी की सूचना पीडब्ल्यूआई द्वारा प्रपत्र संख्या में दी जाती है।
- A) T/1518
- B) circular notice
- C) T/1525
- D) T/A.1525
Correct Answer: T/1518
Q2. During divided train working, the Guard will prepare a written permission give to Loco Pilot toproceed to the next station in the form विभाजित रेल संचालन के दौरान, गार्ड लोको पायलट को अगले स्टेशन पर जाने के लिए लिखित अनुमति तैयार करेगा।
- A) T/A.602
- B) Caution order
- C) T/609
- D) Written memo
Correct Answer: T/609
Q3. Catch and slip sidings shall not be used for कैच और स्लिप साइडिंग का उपयोग इसके लिए नहीं किया जाएगा
- A) stabling
- B) shunting
- C) stabling/shunting
- D) none of above
Correct Answer: stabling/shunting
Q4. The validity of End to end BPC is एंड-टू-एंड बीपीसी की वैधता
- A) 12+3 days
- B) loading point to destination
- C) TXR point to destination
- D) two TXR checking points
Correct Answer: loading point to destination
Q5. The points on single line, that must be set against the blocked line, immediately after thearrival of a train at the station सिंगल लाइन पर वे बिंदु, जिन्हें स्टेशन पर ट्रेन के आगमन के तुरंत बाद अवरुद्ध लाइन के विरुद्ध सेट किया जाना चाहिए।
- A) rear
- B) front
- C) either end
- D) none of above
Correct Answer: either end
Q6. Officers inspection carriages are not to be permitted by अधिकारियों के निरीक्षण वाहनों को अनुमति नहीं दी जानी चाहिए।
- A) Race specials
- B) Postal express trains
- C) Military specials
- D) All the above
Correct Answer: All the above
Q7. If miniature light repeater is defective the signal shall be treated as __________.
- A) Defective
- B) Stop
- C) Danger
- D) Obscured
Correct Answer: Defective
Q8. Normal life of a detonator is डेटोनेटर का सामान्य जीवनकाल
- A) 3 years
- B) 5 years
- C) 7 years
- D) 10 years
Correct Answer: 5 years
Q9. The bell signal the SM has to give in advance when he observes that a train has passed withouttail lamp/tail board where BPAC is not provided is जब कोई ट्रेन बिना टेल लैंप/टेल बोर्ड के गुजर जाती है और वहां बीपीएसी (BPAC) सुविधा उपलब्ध नहीं होती है, तो एसएम द्वारा अग्रिम रूप से दी जाने वाली घंटी का संकेत निम्नलिखित है:
- A) Six pause one
- B) Six pause two
- C) Six pause three
- D) Six pause four
Correct Answer: Six pause two
Q10. Relief loco/train shall proceed with a restricted speed of राहत लोको/ट्रेन सीमित गति से आगे बढ़ेगी।
- A) 25kmph
- B) 15/10 kmph
- C) normal speed
- D) 15/8 kmph
Correct Answer: 15/10 kmph
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!