Knowledge Booster: G and SR Edition (30 Sep 2026)
Welcome to today's G and SR Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. When Points by their operation a train approaching them can be directly diverted from the line upon which it is running is known as जब पॉइंट्स के संचालन द्वारा उन पर आ रही ट्रेन को सीधे उस लाइन से मोड़ा जा सकता है जिस पर वह चल रही है, उसे कहा जाता है
- A) Trailing Points
- B) Facing Points
- C) Derailing switch
- D) Trap Point
Correct Answer: Facing Points
Q2. When Gate signal in Automatic signaling territory is at ON ? and A ? marker is illuminated, The rulesto be followed for passing that signal जब स्वचालित सिग्नलिंग क्षेत्र में गेट सिग्नल चालू हो और A मार्कर प्रकाशित हो, तो उस सिग्नल को पार करने के लिए निम्नलिखित नियमों का पालन किया जाना चाहिए।
- A) Automatic ON rules
- B) rules for passing Manual stop signal in automatic territory
- C) gate rules
- D) for passing LSS
Correct Answer: Automatic ON rules
Q3. If Guard notices any danger condition in the train, he shall try to attract the attention of यदि गार्ड को ट्रेन में कोई खतरनाक स्थिति दिखाई देती है, तो वह पुलिस का ध्यान आकर्षित करने का प्रयास करेगा।
- A) Gateman
- B) Station master
- C) Loco pilot
- D) SCOR
Correct Answer: Loco pilot
Q4. The Guard shall protect in rear when a train is held up at F S S for more than जब कोई ट्रेन एफएसएस स्टेशन पर एक निश्चित समय से अधिक समय तक रुकी रहती है, तो गार्ड पीछे से सुरक्षा प्रदान करेगा।
- A) 5minutes
- B) 10minutes
- C) 15minutes
- D) 20minutes
Correct Answer: 15minutes
Q5. The full form of OTL of BV equipment is बीवी उपकरण के ओटीएल का पूरा नाम है
- A) over time leave
- B) one time lock
- C) one time leak D )one time lever
- D)
Correct Answer: one time lock
Q6. As per following Section of the Railway act 1989, no Railway shall be opened for the publiccarriage of passengers until the Central Government has, by order, sanctioned रेल अधिनियम 1989 की निम्नलिखित धारा के अनुसार, केंद्रीय सरकार द्वारा आदेश द्वारा स्वीकृति दिए जाने तक किसी भी रेलवे को यात्रियों के सार्वजनिक परिवहन के लिए नहीं खोला जाएगा।
- A) section 21
- B) section 22
- C) section 23
- D) section 20
Correct Answer: section 22
Q7. When leading compartment of an electric engine is defective and the train is driven fromtrailing compartment by Assistant LP, the speed shall not exceed जब किसी इलेक्ट्रिक इंजन का आगे वाला डिब्बा खराब हो और सहायक एलपी द्वारा पीछे वाले डिब्बे से ट्रेन चलाई जा रही हो, तो गति इससे अधिक नहीं होनी चाहिए।
- A) 8 kmph
- B) 40 KMPH
- C) 15 KMPH
- D) 30 KMPH
Correct Answer: 40 KMPH
Q8. If Guard failed to attract the attention, when notices any danger condition in the train, he maystop the train gradually by applying यदि गार्ड किसी भी खतरे की स्थिति को देखने पर ध्यान आकर्षित करने में विफल रहता है, तो वह धीरे-धीरे ट्रेन को रोक सकता है।
- A) vacuum/air pressure brake
- B) Hand brake
- C) loco brake
- D) loco hand brake
Correct Answer: vacuum/air pressure brake
Q9. The indication of the Distant signal in Attention Aspect is ध्यान पहलू में दूरस्थ संकेत का संकेत यह है
- A) stop dead
- B) proceed and be prepared to stop at the next stop signal
- C) proceed and be prepared to pass the next stop signal at a restrictive speed
- D) proceed
Correct Answer: proceed and be prepared to pass the next stop signal at a restrictive speed
Q10. G&SR Rule pertaining to Absolute block system is mentioned in एब्सोल्यूट ब्लॉक सिस्टम से संबंधित जी एंड एसआर नियम का उल्लेख किया गया है।
- A) Chapter VII
- B) Chapter VIII
- C) Chapter IX
- D) Chapter X
Correct Answer: Chapter VIII
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!